Z Česka hromadně mizí herní automaty a videoterminály

Praha – Česko už není rájem hazardních firem. Nová loterijní daň platí sice jen měsíc, ale už je donutila hromadně rušit licence na provoz automatů a terminálů. Na ministerstvu financí registrují žádosti o zrušení více než deseti tisíc takových zařízení, což je zhruba sedmina celkového počtu.

Hrací automaty sice lákají na snadnou výhru, jenže ta přijde jen málokdy. Přístrojů navíc v Česku výrazně ubyde. „Je obrovský tlak v počtu rušených výherních hracích automatů a videoterminálů. Počet žádostí o rušení je v desítkách až stovkách denně. To je na žádost provozovatelů,“ říká náměstek ministra financí Tomáš Zídek. 

V Česku je v tuto chvíli povoleno 70 tisíc herních automatů nebo videoloterijních terminálů. Od ledna už na žádost jejich majitelů stát zrušil 7 600 povolení a na stáním dozoru stále leží další tři tisíce žádostí o zrušení. Hlavně se jedná o kritizované VLT. „Některé firmy ruší povolení masově, třeba až o třetinu, jiné si i část povolení nechají,“ říká sekretář Unie herního průmyslu ČR Andrej Čírtek. 

Platí se i za nefunkční, ale povolený automat

Kromě dvacetiprocentní daně totiž firmy musí nově zaplatit 55 korun denně za každý povolený automat. A to i v případě, že není zapojený. „Je logické, že v dnešní době provozovatelé nebudou využívat všech povolení k provozu, protože to je ekonomicky neúnosné,“ vysvětluje pověřený prezident sdružení zábavního průmyslu UNASO Zdeněk Barták. 

Neruší se přitom jen ztrátové automaty nebo ty, na kterých lidé hrají málo. Spousta přístrojů totiž fungovala jen na papíře. „Řada automatů byla povolena takzvaně do zásoby. V této situaci, kdy výnosy jdou dolů a kdy nastoupilo tvrdé zdanění, už se nevyplatí takové povolení mít,“ dodává Čírtek. 

Na provozovatele navíc tlačí i obce. Mnoho z nich zpřísnilo podmínky svých vyhlášek a omezilo třeba provozní hodiny heren. Podle odhadů hazardních firem v letošním roce majitelé herních přístrojů požádají o zrušení jedné čtvrtiny všech vydaných povolení.