ČNB nabízí aplikaci pro chytré telefony k českým bankovkám

Praha - Česká národní banka (ČNB) vytvořila mobilní aplikaci pro chytré telefony, která detailně informuje o platných českých bankovkách a mincích a jejich ochranných prvcích. Její využití se nabízí například u turistů, kteří cestují do ČR a neznají zdejší měnu. Ale poučit se mohou i čeští zájemci.

„Jsme jednou z prvních centrálních bank v EU, která využila nových technologií k informování o bezpečnostních prvcích bankovek,“ uvedl mluvčí centrální banky Marek Petruš.

Aplikace zatím neběží na platformě Android

Aplikaci (ke stažení zde) vytvořila pro ČNB společnost Zentity, ale zatím je dostupná pouze pro operační systém iOS (tedy pro iPhony a iPady). ČNB počítá časem se zpřístupněním aplikace i pro chytré telefony a tablety s operačním systémem Android. O dalších platformách je podle Petruše předčasné hovořit: „Nyní jde o pilotní projekt. Pokud bude aplikace i pro další operační systém, tak bych považoval za úspěch, že bude ještě v letošním roce.“

Cílem aplikace je informovat o vzorcích jednotlivých bankovek, o všech jejich ochranných prvcích. „Ochranný prvek tím, že zařízení naklápíme, se nám zobrazí. Věříme, že pomůže k odhalování českých padělků,“ upozornil obchodní zástupce vývojářské firmy Zentity Zdeněk Hrdina. V případě zařízení iPad program zobrazuje navíc reálnou velikost bankovky.

Aplikace České bankovky
Zdroj: ČT24/ČNB

Mobilní službu s názvem České peníze lze zdarma stáhnout v AppStore už od počátku ledna. Dosud si ji stáhly zhruba čtyři tisícovky uživatelů. Na konci března ČNB podle Petruše vyhodnotí úspěšnost projektu a rozhodne o dalších krocích. Software je ke stažení zdarma, jeho nevýhodou ale pro někoho může být velikost. Má totiž 320 Mb. Pro srovnání: většina aplikací pro chytré telefony má kolem dvaceti.

Animovanou prezentaci můžete spustit také ve flash formátu na stránkách ČNB.

V průběhu ledna až září loňského roku bylo v Česku zadrženo 4 816 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. V meziročním srovnání jde o pokles, když ve stejném období předchozího roku bylo zadrženo 5 298 padělků. Na konci února pak ČNB zveřejní údaje za celý loňský rok.

Michal Šrajer, spolumajitel Inmite:

„My jsme zajímavý národ, je u nás asi 1,3krát více obyčejných mobilních telefonů než obyvatel. A určitě na tomto čísle budeme stejně i se smartphony. Uživatelů chytrých telefonů je asi 750 tisíc, ale každou chvíli přeskočíme přes milion.“