Deloitte: Ceny nemovitostí budou stagnovat, hodnota parcel mírně růst

Praha - Růst cen nemovitostí se neočekává, reálnější je stagnace. Nabídka bude stále převyšovat poptávku. Zlevnit by mohly starší panelákové byty a projekty v hůře dostupných lokalitách. Ten, kdo vlastní pozemek, má šanci na jeho zhodnocení. Takové informace zaznívají od poradenské společnosti Deloitte.

Investice do komerčního bydlení představuje bezpečný výnos

„Byt si připisuje zhruba 2 až 3 procenta nad inflací. Komerční nájemní bydlení je výhodnější než akcie a dluhopisy,“ tvrdí manažer pro oblast nemovitostí v Deloitte Filip Endal.

„Rezidenční trh nachází podporu především v prozatímním slibném vývoji hypotečního trhu, v klesajících cenách stavebních prací a materiálů a hledání nových konceptů,“ doplňuje Endal.

Staví se méně, od roku 2008 počet zahájených staveb klesá. Největší intenzita bytové výstavby je v Praze a Středočeském kraji. Hlavní město nyní nabízí zhruba 2,5 tisíce až 3 tisíce nových bytů k nastěhování, z čehož asi čtvrtinu tvoří byty postavené před dvěma a více roky.

Vhodná doba na koupi bytu je právě teď

Ceny drží na nízké úrovni nejistota hospodářského vývoje, která se na české území šíří ze západu. V Ostravě si lze pořídit třípokojový byt v průměru za méně než jeden a čtvrt milionu korun. V hlavním městě už je takové bydlení třikrát dražší. Jedno mají ale ceny společné,
klesají. Realitní agentury budou mít co dělat, aby ceny nemovitostí udržely na původní úrovni, reálnější je spíš slabý pokles.

Po propadu z roku 2009 došlo v minulém roce k oživení. Ve srovnání s rokem 2010 bylo minulý rok poskytnuto o 44 procent více hypotečních úvěrů. Celková suma hypoték měla činit na 117 miliard korun, letos by se měl objem pohybovat kolem 100 miliard.