Nový a výnosný byznys model v Iráku - pštrosí farma

Bagdád – Poválečný Irák má první pštrosí farmu. Tamní investor už rozšířil svůj soukromý chov na téměř dvě stovky ptáků, které hodlá prodávat i do okolních zemí. Chov pštrosů je přitom výhodnější než třeba dobytku. Ptáci jsou totiž plodnější – můžou mít až 30 mláďat za rok a žijí až sedmkrát déle.

Hussein Ajemi měl v počátcích svého podnikání nejprve dva pštrosy. Po čase zjistil, že o jejich vajíčka, maso, peří i olej mají Iráčané zájem. Proto začal své produkty prodávat. Teď už se tím živí a jeho farma čítá na 180 ptáků.  

  • Pštrosí farma zdroj: ČT24
  • Pštrosí farma zdroj: ČT24

Hussein Ajemi, vlastník pštrosí farmy

„Je to první projekt svého druhu v Iráku. Chovat a jíst pštrosí maso a vajíčka je pro místní něco nového. Většina z nich to totiž nikdy nezkoušela.“  

Pro netradiční jídlo je však irácký trh malý. Ajemi se proto rozhodl vyvážet i do sousedních států, kde může za živé mládě dostat v přepočtu až 15 tisíc korun. Za dospělého jedince je to dokonce trojnásobek. „Ceny jsou celkem vysoké a vyplatí se nám to. Cena za dvouměsíční mládě je jeden milion iráckých dinárů a tři miliony za dospělého pštrosa. Zisk je celkem slušný,“ vysvětluje Ajemi.

Pštrosí byznys (zdroj: ČT24)