Mrazy tahají obchodníkům s ropou, plynem a elektřinou peníze z kapes

Praha - Současné velké mrazy zvyšují poptávku po energii a zdražují ji. Například ropa Brent se drží kolem půlročního maxima, rostou i ceny plynu na energetických burzách. Pro spotřebitele by to ale neměl být strašák, zvýšená cena na trzích by se jich měla dotknout minimálně.

Ropa

Na rozdíl od jiných zemí, v České republice se snížené dodávky ropy z Ruska nijak nedotkly, neboť byly částečně nahrazeny ropovodem Nord Stream a zapracovaly také podzemní zásobníky.

Cena Brentu včera posílila o více než 80 centů na 117,07 dolaru za barel, do blízkosti půlročního maxima. Cena americké ropy WTI po dočasném výstupu těsně nad 100 dolarů klesla zpět a uzavírala se ziskem 30 centů, na 98,71 dolaru za barel.

Plyn pohrozil především Itálii

Konečných spotřebitelů se zatím nedotklo ani zdražení plynu. Náklady se zvedly obchodníkům, kteří museli počítat až s trojnásobkem ceny plynu. Pokud výkyv cen nebude stálý a koruna posílí, spotřebitel by neměl nějaké velké zdražení pocítit. Vyšší náklady se rozmělní v průběhu roku.

Naopak v Itálii měli problém velký. Průmyslová výroba se musela krotit a některé elektrárny místo na plyn jely na ropu. Situace se ale během času stabilizovala. Krizová situace ale poukázala na závislost země na ruském dodavateli.

Elektřina

Krátkodobé únorové ceny se vyšvihly, mnohdy až na desetinásobek běžné ceny. Pro mnohé překupníky to může znamenat ztrátu zisku. Vzhledem k tomu, že to byl spíše krátkodobý jev, tak to nebude znamenat pro obchodníky ani domácnosti velký problém.

Rozhovor s Jiřím Gavorem (zdroj: ČT24)