Nečas podpis fiskální smlouvy nevyloučil

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) dnes ve sněmovně při obhajobě svého postupu uvedl, že podpis fiskální úmluvy eurozóny v Bruselu nevyloučil, pouze se k němu kvůli mandátu od vlády nezavázal. Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek označil premiérovu argumentaci za „tlach“. Doporučil sněmovně, aby podobně jako ve středu Senát vyzvala k připojení k úmluvě a zahájila její ratifikační proces. Úmluva se má podepisovat v březnu.

„Na summitu byla všem státníkům položena otázka - podpoříte tady a teď závazně dojednaný text a zavážete se tím politicky k jeho podpisu? 25 státníků odpovědělo ano a zavázelo se tak v březnu smlouvu podepsat. Pokud tak v březnu neučiní, poruší svůj politický závazek. Mohl jsem já takový závazek učinit? Z hlediska mého mandátu nikoliv. Mé ano by bylo rozhodnutí o podpisu této smlouvy, i když by k faktickému podpisu došlo až v březnu. A mandát jednoznačně říká, že takové rozhodnutí není možné. Nemohl jsem postupovat jinak,“ obhajoval dnes svůj postup Petr Nečas. 

„Tím jsem podpis smlouvy nevyloučil, pouze jsem se k němu nezavázal. Odmítnutí tohoto příslibu neznamená, že jsme vyloučili možnost, aby se Česká republika připojila ke smlouvě někdy v budoucnosti,“ dodal Nečas. 

Kalousek: Nečas měl svázané ruce, protože si je předtím sám svázal

„Odvolává-li se premiér na mandát, má nepochybně pravdu. Ale je potřeba dodat, že si ho předtím na vládě prosadil. Kdybychom jeho argumentaci přeložili, zněla by - nemohl jsem, měl jsem svázané ruce, neboť jsem si je předtím sám svázal,“ komentoval Nečasovu obhajobu ministr financí Miroslav Kalousek.

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem (zdroj: ČT24)

Cílem smlouvy je přispět k řešení současné dluhové krize především v zemích eurozóny posílením fiskální disciplíny a koordinace hospodářských politik členských států EU. Řada ustanovení smlouvy má ale podle premiéra povahu takzvaných blanketních norem, jejichž povaha se ukáže až v praxi. „To, co víme, je, že dochází k přenosu nových významných pravomocí na unijní instituce, a že se povaha evropské spolupráce mění směrem k fiskálním federalismu,“ uvedl Nečas. Řekl, že smlouva umožní dvěma největším zemím EU společně s Evropskou komisí nařídit opatření ke snižování nadměrného schodku rozpočtu.

Kalousek: Stejná pravidla budeme mít i v ústavě

TOP 09 pokládá Nečasův postup za chybný a přeje si přistoupení ke smlouvě i její následnou ratifikaci. Podle ministra financí se o významný přesun pravomocí do Bruselu nejedná.

Miroslav Kalousek:

„Přišli bychom o jednu jedinou suverénní kompetenci, a to chovat se finančně nedisciplinovaně. My se k těm pravidlům přece chceme zavázat i sami, chceme si je dát do vlastní ústavy.“

„Česká zahraniční politika si nezaslouží, aby byla nečitelná. Je to symbol toho, jak spolehliví chceme být parťáci. Naše pozice v Evropě se odvíjí od toho, jak jsme čitelní partneři, protože eurozóna dnes zažívá především krizi důvěry,“ myslí si Kalousek.