Řecko dnes rozhodne o své budoucnosti

Atény – Řecko dnes rozhodne o své budoucnosti. Tamní parlament bude dnes večer hlasovat o plánu úsporných opatření, která požaduje eurozóna a Mezinárodní měnový fond. Pokud ho schválí, získají Atény další záchranný balík za 130 miliard eur. V opačném případě zemi hrozí bankrot.

Naprostý kolaps životní úrovně nebo nedostatek paliva a léků, to jsou scénáře, které podle řeckého premiéra Papadimose hrozí Řekům, pokud parlament neschválí nový balík úsporných opatření. 

„Je nám jasné, že tento program úspor znamená pro Řeky bolestivé oběti. Někteří říkají, že bankrot by byl lepší. To ale není vůbec pravda. Naši zemi by to uvrhlo do katastrofy. Vytvořilo by to podmínky pro nekontrolovaný chaos a sociální explozi,“ varuje Papadimos. Jenže pro většinu Řeků způsobí chaos a sociální explozi právě reformy a škrty, které si vymínila EU a MMF výměnou za další půjčku. 15 tisíc státních zaměstnanců by přišlo o práci, minimální mzda by klesla o 20 procent. Snižovaly by se platy i důchody. 

„Úsporná opatření jsou pro budoucnost naší země velmi důležitá. Zajistí nám půjčku ve výši 130 miliard eur a umožní zmenšit náš dluh o asi 100 miliard. Přijetí programu obnoví finanční stabilitu a konkurenceschopnost naší ekonomiky. Bez měnové konsolidace a reforem nás žádný rozvoj nečeká,“ deklaruje premiér. 

Německu už dochází trpělivost

„Řecké sliby pro nás již nejsou dostatečné,“ řekl však v rozhovoru pro dnešní vydání listu Welt am Sonntag německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Podle něj ukazují průzkumy veřejného mínění, že většina Němců je ochotná Řecku pomoci, je ale nutné, aby to nebyla „bezedná díra“. Hlavní finanční tahoun eurozóny Německo před dnešním hlasováním tlak na Řecko stupňovalo. Berlín prohlásil, že Evropa potřebuje činy a ne slova. „Vše je jen v rukách Řeků samotných. Ale i v případě odchodu z eurozóny, který téměř nikdo neočekává, zůstanou součástí Evropy,“ řekl Schäuble.  

Řekové se k jednání dostanou nejdříve ve 23:00 

Německý ministr také prohlásil, že snahy o záchranu Řecka se ukázaly jako obtížnější, než úsilí o sjednocení Německa v roce 1990. Řečtí poslanci by po svém dnešním odpoledním jednání měli o úsporných škrtech hlasovat údajně nejdříve ve 23:00. Na pátou hodinu odpolední je na náměstí před parlament svolána demonstrace odpůrců nových úspor. Organizátoři slibují masivní účast, i když v Aténách panuje deštivé počasí.

Ani vláda ale není jednotná. Kabinet se kvůli nesouhlasu se škrty rozhodli opustit 4 ministři. Premiér Papadimos potom ostatním členům vzkázal: kdo nebude s plánem souhlasit, do vlády nepatří.