Utopie, nebo brzká realita? V oceánu vzniknou nové plovoucí státy

Sacramento - Od Ruska přes Blízký východ až po západní Evropu a Spojené státy platí jedno - nespokojenost s politikou a politiky, která vede k demonstracím, konfliktům a v mnoha případech i násilnostem. Nemusí to tak ale být pořád. Myslí si to alespoň jeden americký institut. Jako nezisková organizace získal podporu bohatých investorů a tvrdí, že budoucí mír a prosperita leží daleko na širém moři.

Země budoucnosti budou na oceánu. Zní to jako utopie? Možná. Ale lidé z kalifornského institutu to myslí vážně. Na oceánu se vytvoří samostatná města. Národy to podle nich budou plně soběstačné a města se budou spravovat sama. Navíc se stanou rájem pro výzkum a inovace. 

„Neexistuje jeden typ vlády pro každého, ani jeden typ ideologie pro každého. Pokud by ale existoval nový prostor pro nové vládnutí, potom by tu byla ideální společnost pro každého. Na zemi ale není žádná půda navíc, zato 70 procent povrchu Země je pokryto oceánem. Ten nikomu nepatří, jsou to mezinárodní vody,“ představuje myšlenku Michael Keenan, ředitel Seasteading Institutu. 

Technologii už lidstvo má 

Není to prý žádná idealistická představa. Zakladatel úspěšného internetového systému placení PayPal, nyní miliardář Peter Thiel, už daroval přes 1,5 milionu dolarů na výzkum. A další bohatí lidé jej následují. Technologii na vybudování plovoucích měst podle odborníků už lidstvo má. „Proč nevyužíváme, co je už připravené a k dispozici tím, že budeme kolonizovat mořskou hladinu a inteligentně si tak vezmeme výhody ze zdrojů, které otevřený oceán nabízí?“ ptá se George Petrie, technický ředitel Seasteading Institute.

Města by mohla expandovat díky tomu, že by se k nim přidávaly jen nové moduly, jako je tomu třeba u stavebnic Lega. „I ve velmi nehostinných podmínkách a dokonce i mořské bouři zůstane plošina velmi stabilní, půjde jen o minimální pohyb. Jen stěží se pozná, že jde o plovoucí těleso,“ popisuje Petrie. Energii by města získávala ze solárních panelů, větrných turbín a dalších nejmodernějších technologií. 

„Během příštího desetiletí uvidíte, jak se staví poloponorné plošiny připomínající ropné vrty a za pár dekád tu budou obří města velikosti Hongkongu s miliony lidí, kteří žijí v oceánu ve velmi rozmanitých společnostech, které si zdatně vedou a fungují efektivně,“ popisuje ideu ředitel Keenan.

Plovoucí Silicon Valley
Zdroj: ČT24

Každý si bude moci vybrat zemi, která mu vyhovuje

Myšlenky této neziskovky se už začínají uskutečňovat. Jedna společnost už mění zaoceánský parník na plovoucí verzi Sillicon Valley, tedy kalifornského vědeckého ráje, ze kterého přišla technologická revoluce. Nový projekt by se měl spustit už příští rok. Je hodně ambiciózní, ale možná začátkem, jak jednou miliony lidí budou moci vybírat z mnoha zemí tu, která jim bude nejlépe sedět.

Skončí nespokojenost s politiky? (zdroj: ČT24)