Berlíňané zpívají o finanční krizi v muzikálu

Berlín – Finanční krizí už se nezabývají jen politici a novináři. Její problematika už vstoupila i na hudební scénu, hrají se o ní totiž muzikály. Jeden takový právě představili v Berlíně a ve Frankfurtu. Pojednává o politicích, kteří podlehnou fantazii a vytváří jednu světovou měnu. Atmosféru tajemna zajišťují exotická platidla střední Evropy nebo šedé eminence centrálních bank. Na rozdíl od většiny jiných ale tento muzikál nemá žádný happyend.

Duo prezidenta Francie a německé kancléřky Merkelové se v médiích objevuje skoro každý den. Jen otázkou času proto bylo, kdy se jejich promluvy stanou terčem satiry. A tak se v muzikálu objevují třeba hesla jako: „Jsem Angela z Německa. Euro je se mnou docela v bezpečí.“ Na jeviště se suchopárná eurokrize dostala díky ekonomickému novináři, který sám cítil, jak se záchrana eura mění ve frašku.

Konci eura v muzikálu se diváci smějí, jaké by to ale bylo ve skutečnosti?

„Když o téhle věci reportujete týden po týdnu jako já, ptáte se, jestli si tito lidé zaslouží, abychom je brali vážně. Když vidíte, co vše by měli dělat a co nedělají,“ vysvětlil redaktor týdeníku The Economist David Shirreff. Německo je v muzikálu terčem vtipů, Evropa k němu vzhlíží jako ke spasiteli s naditou peněženkou. Ač Němci příliš nepatří mezi národ, který by překypoval smyslem pro humor, této muzikálové satiře se smějí.

Zatímco ve hře je konec eura vtipným závěrem, v unii by to už tak k smíchu asi nebylo. Berlínské publikum se ale zatím baví a tleská.

Krize jako muzikál (zdroj: ČT24)