Natland může převzít firmu Eltodo

Brno - Skupina Natland dostala svolení převzít firmu Eltodo, která kromě jiného spravuje osvětlení v Praze a dalších městech. Povolil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), jak potvrdil předseda úřadu Petr Rafaj. Podle něj spojení firem nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže.

Natland má získat akcie, které představují stoprocentní podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti Eltodo, a tím i možnost tuto společnost výlučně kontrolovat. Antimonopolní úřad se zabýval oblastí elektrotechnické výroby, elektromontážemi, realizacemi dopravních a parkovacích systémů a developerskou činností v oblasti nemovitostí.

Natland společně s J&T podle listopadového vyjádření mluvčího Eltoda Jana Rafaje vyhrál ve výběrovém řízení, které probíhalo od loňského května. Konsorcium zvítězilo nad francouzským koncernem Vinci a skupinou manažerů kolem PPF. „Vybrali jsme silného partnera, který významně zvýší finanční sílu skupiny Eltodo a který zajistí její další organický i akviziční rozvoj,“ uvedl tehdy prezident Eltoda Libor Hájek.

Eltodo se kromě správy a údržby veřejného osvětlení v desítkách českých měst a obcí zabývá také technologií pro dopravní infrastrukturu, kam patří nejrůznější řídicí, informační a parkovací systémy. Eltodo zároveň technologicky zabezpečovalo například výstavbu nejvýznamnějších českých tunelů, včetně Strahovského v Praze a Klimkovic u Ostravy. Podílelo se i na stavbách tunelů na Slovensku a v Turecku. Do skupiny patří i firma Vegacom, působící v oblasti komunikačních technologií. Tržní obrat skupiny Eltodo v roce 2010 přesáhl čtyři miliardy korun.