Stát chce určit, kolik lze maximálně prohrát na automatech

Praha – Vysoké částky bude možné prohrát pouze v kasinu, zatímco v hospodách a barech půjde nechat o mnohonásobně méně peněz. Takového stavu chce dosáhnout ministerstvo financí tím, že v různých typech provozoven určí maximální možnou výši prohry za hodinu. Momentálně je možné při jediné hře na videoloterijních terminálech prohrát až desítky tisíc. Nová pravidla jsou obsažena v novele loterijního zákona, která nyní míří do vlády k projednání.

Ministerstvo financí by chtělo regulovat, kolik lidé mohou maximálně prohrát na hazardních automatech. Provést to chce odstupňováním sumy, kterou za hodinu přístroje dokážou spolknout. „To znamená, že se tam nebudou házet stokoruny a tisícikoruny, ale budou se tam házet drobné,“ vysvětlil náměstek ministra financí Tomáš Zídek. Videoterminály podle něj budou moct zůstat na svých místech, jejich výrobci či provozovatelé je však budou muset přeprogramovat.

Maximálně deset korun na jedno protočení

Pokud nové předpisy projdou, bude pro hazardní hráče rozdíl, kde se rozhodnou svou vášeň ukojit. V restauracích a barech bude hodinová prohra omezená na tři tisíce korun, přičemž na jednu hru, tedy na jedno protočení válců, zde bude možné vsadit maximálně desetikorunu. V herně bude mít smolař jistotu, že prohraje maximálně 6 tisíc korun za hodinu. Zato v kasinu může za hodinu prohrát až 80 000 korun. Do nynějška přitom výše maximální prohry u videoloterijních terminálů nijak limitovaná nebyla.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Provozovatelé hazardu v Česku proti tomuto omezení nijak zásadně neprotestují. U moderních centrálních loterijních systémů je to technicky naprosto reálné opatření, uvedl mluvčí Unie herního průmyslu Andrej Čírtek s tím, že na nových pravidlech vydělají hlavně kasina. Zákon, který by mohl platit od roku 2013, počítá i s tím, že hazard už nebude povolovat ministerstvo financí, ale pouze finanční úřady v místech, kde automaty budou stát. Obcím ale zůstane právo vydávat vyhlášky a těmi hazard regulovat.

Ministerstvo plánuje i zkrátit jednotlivé hry na automatech. Slibuje si od toho menší počet závislých hráčů. Podle primáře bohnické psychiatrické léčebny Karla Nešpora je to krok správným směrem, problém hazardu to ovšem zdaleka nevyřeší. „Určitě by velmi pomohlo, kdyby se zakázal noční provoz,“ poznamenal lékař.

Zahraničním firmám i v novém zákoně zůstává povinnost založit si v Česku pobočku, pokud tu chtějí sázky na síti nabízet. To je ale podle jejich zástupců v rozporu s evropským právem, a tak to nerespektují. Právě z tohoto důvodu novelu kritizuje také tuzemská Unie herního průmyslu.