Loterijní zákon připravil sport o sponzory, Slavia přišla o miliony

Praha – Fotbalovou Slavii opouští kvůli novele loterijního zákona sázková společnost Synot Tip, která do přibližně stomilionového ročního rozpočtu klubu přispívala asi jednou čtvrtinou. Klub momentálně hledá nového generálního partnera. Naopak fotbalová Dukla a její sponzor Bwin se ani kvůli novele rozejít nehodlají, považují ji za absurdní. Dukla tak o partnera zatím nepřijde. Mohla by se však dostat do sporu s ministerstvem financí.

„Společnost Synot Tip nás informovala, že vzhledem ke změnám a dopadům, které novela loterijního zákona s sebou přináší, není schopna dále setrvat v pozici našeho generálního partnera. Momentálně jsme bez generálního partnera a nového hledáme,“ informovala mluvčí klubu Soňa Nouzáková s tím, že vzhledem k probíhajícím jednáním to nemůže více komentovat.

Roční rozpočet Slavie se podle odhadů pohybuje okolo 100 milionů korun a Synot Tip přispíval přibližně 25 procenty nejen na A-tým, ale také na mládež. Podle slávistického vedení je nynější ztráta významného sponzora nepříjemná, chod klubu by ale neměla příliš ovlivnit. O kolik peněz přesně Slavia přišla, její představitelé neuvedli.

Miroslav Držmíšek, sportovní ředitel Slavie

„Všechny peníze, které ve fotbale ubývají, jsou komplikace. Nicméně to pro Slavii není taková komplikace, která by měla znamenat nějaké větší důsledky.“

Slávisté už v prvním jarním duelu v sobotu v Příbrami nastoupí s dresy bez loga Synot Tipu. Společnost Synot Tip nicméně neopouští pouze Slavii, ale také další prvoligový klub Slovácko, jemuž přispívala asi deseti miliony korun.

Dukla nebude mít na dresech logo Bwinu, na vybavení ale ano

Bez ztráty partnera se naopak s novým loterijním zákonem podařilo vypořádat fotbalové Dukle. Sázková společnost Bwin, jejíž reklamu na českém trhu zákon zakazuje, zůstává partnerem klubu. Jen ji v roli generálního partnera s logem na dresech vystřídá stavební firma Staeg. Dukla se neobává, že by za propagaci Bwinu mohla dostat pokutu. „Jeho loga budou stále ve spojení s Duklou vidět. Jsou na vybavení mládeže či na tréninkových věcech prvního týmu a také na tabuli se sponzory,“ upozornil generální ředitel Dukly Michal Šrámek.

Komplikace sportovním klubům způsobila novela loterijního zákona, která vstoupila v platnost od 1. ledna. Zakázala totiž reklamu na zahraniční sázkové kanceláře. „Pokud se Bwin nezaregistruje jako společnost, která má sídlo v České republice a platí tady daň z hazardu, tak je reklama zakázaná,“ tvrdí náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Bwin: Loterijní zákon odporuje evropským pravidlům

Jenže Bwin a vedení Dukly jsou jiného názoru. Případný postih podle nich Dukle nehrozí. „Pokud by se nějaká pokuta přece jen objevila, v soudním řízení bude zrušena. Loterijní zákon totiž odporuje zákonům Evropské unie, a tudíž se nemůže vztahovat na loterijní společnosti, které mají licenci v rámci EU,“ míní člen dozorčí rady Dukly Jindřich Rajchl. „Celý zákon je absurdní,“ dodal.

Dříve sázkové kanceláře odváděly určenou část zisku na dobročinnost, občanská sdružení a tím také na podporu sportu. Nyní se podle novely tato suma rozdělí na třetiny; jedna půjde do státního rozpočtu, druhá ministerstvu školství a třetí obcím.