Řekové považují Německo za okupantskou hrozbu i příležitost

Atény – Německo nepřiměřeně tlačí Řecko k úsporám, tento názor se stále častěji objevuje nejen mezi nespokojenými Řeky na ulicích, ale také v médiích. Řecké noviny Dimokratia už například otiskly obrázek kancléřky Angely Merkelové s nacistickými symboly. Přesně tak se totiž podle některých Řeků Německo chová, když zadlužené zemi vnucuje úsporná opatření. Jenže tento názor zdaleka nesdílí všichni Řekové. Řada z nich odchází do nejsilnější evropské ekonomiky hledat lepší budoucnost. Jenže i tady mnohdy narazí.

Německo je nespokojeným Řekům trnem v oku. Na demonstracích neváhají pálit německou vlajku. Minulý týden se zase asociace reprezentující doktory, právníky a inženýry rozhodla bojkotovat produkty z Německa. A Německo už si vzal na paškál i Stathis Stavropoulos, přední řecký karikaturista. „Samozřejmě se snažím lidi svými kresbami šokovat,“ prohlásil v rozhovoru pro německý časopis Der Spiegel Stavropoulos, který německé politiky, včetně kancléřky Angely Merkelové, zobrazuje například v uniformách z druhé světové války.

„Německo se nestará o to, že tady 3 miliony důchodců umírají,“ prohlásil před časem řecký populární moderátor Georgios Trangas. Hlasy médií ovšem jen akcentují to, co si myslí řada obyvatel Řecka. Němci teď podobně jako za okupace během druhé světové války devastují Řecko znovu – místo zbraní používají tvrdé škrty, kterými podmiňují půjčky. „Pokud máte rádi Merkelovou, tak jste v pohodě. Ta dnes v Řecku vládne,“ říkají obyvatelé Atén.

Řečtí demonstranti pálí německou vlajku
Zdroj: ČT24

Řekové do Německa taky utíkají, dokáže je pojmout?

Názor Řeků na Německo ovšem není zdaleka jednotný. Naopak řada z nich se snaží v Německu nalézt útočiště. Snaží se uniknout před vysokou nezaměstnaností, která se v zadlužené zemi vyšplhala už k 21 procentům, mezi mladými lidmi přesahuje už dokonce 50 procent. Řekové už teď patří k největším německým menšinám. V nejsilnější německé ekonomice jich žije přes 350 tisíc. A imigrantů s řeckými kořeny rychle přibývá, každý měsíc jich přijde přibližně 1 500.

Jenže i v nové vlasti narážejí Řekové často na zklamání. „Předevčírem mi jeden řekl: už čtyři měsíce jsem tu na ulici. Nevím, co dál,“ upozornil kněz Emanuel Sfiatkos. Kollia Popiová, vystudovaná ekoložka, která přišla do Berlína z Kréty před třemi měsíci, měla víc štěstí, přesto zatím není ze svého pobytu v Německu zrovna nadšená. „Pracuju jako číšnice v řecké restauraci. To není to, co jsem studovala,“ říká smutně.

Hlavní vlna emigrace podle pozorovatelů přitom teprve přijde. Jestli ji Německo dokáže vstřebat a jestli se řečtí emigranti v nové vlasti nedostanou ještě do větších problémů než v té staré, nikdo neví.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)