Fotbalová Příbram může kvůli novele o loteriích přijít o miliony

Příbram – Fotbalový klub bije na poplach, díky novele loterijního zákona může přijít až o pětinu svého rozpočtu. Sázkové kanceláře Startip a Tipgames už totiž nebudou moci financovat mládež, čímž klub ztratí miliony korun. Vedení klubu se snaží aspoň o omezenou spolupráci a věří v pomoc radnice.

Novela loterijního zákona znamená změnu v danění hazardu. Dříve sázkové společnosti povinně odváděly určenou část zisku na prospěšnou činnost včetně podpory sportu, nyní ovšem suma putuje státu a obcím. Příbramským tak nezbývá než věřit, že jim radnice pomůže.

„Troufám si říct, že naše mládež patří k nejlepším v republice, ale teď bude její chod ohrožen. Určitě přijdeme o částky v řádech milionů korun, může se jednat o dvacet procent rozpočtu,“ tvrdí příbramský ředitel Petr Větrovský.

Větrovský věří v přízeň radnice, nic jiného mu nezbývá

„Sedmdesát procent z hazardu půjde do městského rozpočtu a kluby budou muset prosit na radnicích, jestli dostanou peníze. Věřím, že radnice vyslyší naši žádost a pomůže nám. Jinak by to bylo pro naši mládež zničující,“ uvedl Větrovský.

Co by mohl přinést výpadek v rozpočtu

  • Problém pro celý klub
  • Vyhazovy
  • Náklady na minimu
  • Utrpěla by i kvalita

Vedení jedná se Startipem a dceřinou společností Tipsportu Tipgames alespoň o omezené spolupráci. Startip, jehož šéfem je bývalý desetibojař Robert Změlík, vedle mládeže finančně podporuje i profesionální fotbal a název jeho firmy nese také stadion.

Novela loterijního zákona nezpůsobila problémy jen v Příbrami. O generálního partnera Synot Tip přišla pražská Slavia a stejná sázková firma už nebude podporovat ani mládež Slovácka. S mistrovskou Plzní zase neprodlouží smlouvu Tipsport.