USA a Čína prohlubují spolupráci v oblasti zemědělství

Washington/Peking - Spojené státy a Čína podepsaly dohodu, která by měla v následujících letech zajistit lepší spolupráci v oblasti zemědělství. Pro americké zemědělce je Čína jedním z hlavních vývozních trhů, do Číny loni prodali plodiny za 20 miliard dolarů.

Na každý kontejner, který Američané pošlou do Číny, připadají čtyři kontejnery, které z Číny přijedou zpět - takový je zhruba poměr amerického zahraničního obchodu. Pokud však jde o zemědělství, zde mají navrch Američané.

„Věřím, že jednání budou dál prohlubovat naši zemědělskou výměnu a spolupráci. Díky tomu bude naše zemědělství modernější, efektivnější a našim farmářům se bude lépe dařit,“ uvedl čínský viceprezident Si Ťin-pching.

Podle amerického ministerstva zemědělství živí poptávka po zemědělských produktech na 160 tisíc Američanů ze všech různých odvětví. Někteří farmáři přizpůsobují úrodu podle přání čínských zákazníků. „Pozorujeme Čínu velmi bedlivě. Sledujeme, o co mají zájem a tomu přizpůsobujeme nabídku. Je to pro nás velmi důležitý trh, proto musíme naše vztahy dál rozšiřovat,“ vysvětluje Rick Kimberly, farmář z Iowy.

Čína se dovozem potravin ve velkém snaží uživit svých 1,3 miliardy obyvatel. Podle odhadů ministerstva zemědělství v následujících čtyřech letech vzroste spotřeba obilí o 4 miliardy kilogramů za rok.