Na jižní Moravě vyrostly unikátní vinné wellness lázně

Hustopeče - Víno nemusíme jen pít, může sloužit také jako léčebná a kosmetická látka. Na Břeclavsku nedávno vyrostly první české vinné lázně. „Klientela je stále náročnější, chtěli jsme vybudovat něco unikátního,“ říká Karel Losenický, majitel hotelu Centro Hustopeče. „Volili jsme vinné wellness, abychom se odlišovali od podobných zařízení už jenom z důvodu, že jsme na jižní Moravě, kolem jsou vinohrady a víno.“

V zahraničí již několik vinných lázní funguje. V Česku podobné služby nabízejí například lázně v Lednici nebo Karlových Varech. Wine wellness Hustopeče se ale snaží vytvářet výjimečné procedury, které si nechává i patentovat.

„Při výrobě vína nám zbudou matoliny, to jsou de facto slupky, jadérka z hroznů a vinné kvasnice, říká se tomu vinný kal,“ vysvětluje Karel Losenický. „Co jsme byli v zařízeních v Maďarsku a Rakousku, tam se do koupelí dávají jenom esence, kdežto my máme přírodní materiál, tak jak vyrostl na vinohradech.“

Partner: Vinné sklepy Valtice

Hoteliér Losenický potřeboval pro svůj podnikatelský záměr partnera, který by měl výrazné postavení na trhu s vínem. Oslovil proto Vinné sklepy Valtice, se kterými navázal spolupráci a společně lázně vybudoval. „Velmi nás to zaujalo, protože je úžasné nabídnout návštěvníkům, kteří přijedou na jižní Moravu, nejenom dobré moravské víno, ale i další relaxaci,“ vzpomíná Marek Šťastný, marketingový ředitel Vinné sklepy Valtice.

Lázně Hustopeče
Zdroj: ČT24

„Jestliže se bavíme o léčebných účincích, tak je důležité, že v těch surovinách jsou všechny minerální látky vynikajících poloh, kde se pěstuje vinná réva,“ vykládá Šťastný. Vinaři vybírají materiál z určitých vybraných lokalit, například z okolí Pálavy.

Tradice vinoterapie sahá až do starověkého Říma. Víno bylo vždy užíváno jak pro své opojné, tak i pro své životadárné účinky. Pro terapii jsou klíčová hroznová jadérka a slupky z bobulí, ve kterých je obsah látek resveratrol a OPC, tedy antioxidanty. „Maska i zábal mají intenzivní účinky. Fungují tak, že přes kůži nastoupí do těla a krásně ho mineralizují,“ láká fyzioterapeutka a manažerka Wine wellness Lenka Svobodová.

Zákazníci si můžou vybrat koupel v bílém vínu, červeném vínu anebo v sektu a k lázni dostanou vybrané víno do skleničky. Ke všem procedurám si vinné lázně nechávají vyrábět speciální kosmetiku z hroznů. Na letošní rok jsou vinné lázně zásobeny dvěmi tunami matolin a pěti sty litry vinných kvasnic.

Ochutnat víno všemi pěti smysly

„Jsme nejraději, když od nás klienti odcházejí s úsměvem, protože ochutnali víno všemi pěti smysly. To znamená, že ho cítili ve vzduchu, když si dají koupel, vidí ho všude okolo na našich dekoracích, pouštíme cimbálovou hudbu, takže je možnost to zhodnotit sluchem, ke koupeli se dá sklenička vína, to máte chuť. A tím, že máte proceduru na sobě, tak ochutnáte víno i hmatem,“ říká Lenka Svobodová.

Vedení hotelu očekává, že se investice ve výši 35 milionů do výstavby lázní brzy vrátí. Ovšem teprve čas ukáže, zda se z wine wellnessu stane také boom, jako se tomu stalo v případě pivních lázní. Těch po České republice vyrostlo několik, většinou v těsné blízkosti pivovarů. Vinné lázně však zřejmě zůstanou výsadou jihu – zatímco pivo se vaří po celé republice, víno patří spíše k Moravě.

Ekonomika + (zdroj: ČT24)