Kuba chce kvůli Německu urychlit výstavbu elektrických sítí

Praha - Nová energetická koncepce má podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) zahrnovat i zrychlení výstavby elektrických sítí. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby je totiž třeba rychleji reagovat na přetoky elektrického proudu z Německa, které zatěžují tuzemskou energetickou soustavu.

„V koncepci chceme zrychlit proces výstavby elektrických sítí. Nyní se staví deset až 12 let, což neumožňuje rychlou reakci na problémy, které se vyskytnou,“ zdůraznil dnes ministr na Žofínském fóru. Česká přenosová soustava je přetoky od našich západních sousedů zatížena především při vysokém výkonu větrných elektráren na severu Německa.

Německé přebytky mohou v Česku vyvolat celorepublikový výpadek proudu

Přetoky z Německa tuto neděli představovaly rekordních 2000 MWh, jak na dnešním fóru upřesnil český vyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška. Pokud se podle něj budou přetoky dále stupňovat, není podle něj v budoucnosti vyloučený ani takzvaný black-out, tedy celoplošný výpadek elektřiny.

Generální ředitel soustavy ČEPS Vladimír Tošovský přitom hrozbu totálního výpadku proudu kvůli německým větrníkům nedávno popřel. ČEPS nyní nepočítá s výstavbou transformátorů na hranicích s Německem. Jejich stavba by si podle Tošovského vyžádala investici dvou miliard korun a navíc by trvala několik let. Česko chce v příštích letech investovat do posílení tuzemské přenosové sítě dvě miliardy eur (zhruba 50 miliard korun).

Větrné turbíny v Reussenkoege na severu Německa
Zdroj: Andreas Rentz/ISIFA/Getty Images

Dokončit novou energetickou koncepci České republiky se plánuje do 30. června. Původně měla vláda koncepci posoudit do konce loňského roku, ovšem podle Kuby minulý návrh nestál na reálných základech: „Nemůžeme plánovat až do roku 2050, to je stejné, jako kdybychom v roce 1962 plánovali dnešek.“ Nová koncepce podle něj vychází z tuzemských surovinových zdrojů a má podpořit konkurenceschopnost ČR. Mimo jiné bude zahrnovat také dostavbu jaderných bloků v Temelíně a prodloužení životnosti atomové elektrárny v Dukovanech. Tam nevylučuje ani výstavbu dalšího bloku.