Majitel Novy CME loni navýšil tržby na 16 miliard korun

Praha - Americká mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která v tuzemsku vlastní televizi Nova, v loňském roce zvýšila tržby na 864,8 milionu dolarů (v přepočtu asi 16,2 miliardy korun). Jedná se o meziroční růst o 17,3 procenta. Firma však minulý rok také prohloubila čistou ztrátu z běžné činnosti meziročně o 53,6 procenta. Ztráta stoupla z téměř 117 na 179,6 milionu dolarů (3,37 miliardy Kč).

V samotném čtvrtém čtvrtletí CME zvýšila tržby meziročně o 7,6 procenta na 276,9 milionu dolarů. Společnost prohloubila ztrátu na 77,2 milionu dolarů z 25,4 milionu dolarů ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku. Do ztráty na konci roku společnost stáhl vysoký odpis dlouhodobých aktiv.

Akcie, se kterými se obchoduje na americkém trhu Nasdaq i na pražské burze, se kvůli dnešním výsledkům během dne propadly do více než pětiprocentní ztráty. Investory neuklidnila ani dobrá čísla prodejů. „Tržby rostly slušným tempem hlavně díky zlepšení divize Media Pro a provozní zisk před odpisy také překonal očekávání, tam je hlavním tahounem ČR,“ konstatoval analytik Komerční banky Josef Němý.

Prezident a generální ředitel CME Adrian Sarbu uvedl, že jeho společnost, která provozuje televizní stanice v šesti zemích střední a východní Evropy, loni rostla rychleji než reklamní trhy. „Udrželi jsme vedoucí postavení na všech našich trzích a snížili srovnatelné náklady. V roce 2012 se zaměříme na snižování zadlužení, udržení naší vedoucí pozice a posílení nových zdrojů výnosu,“ dodal.

Adrian Sarbu
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Bloomberg

CME v Česku provozuje televizní programy Nova, Nova Cinema, Nova Sport a MTV Czech. Další stanice vlastní na Slovensku, v Bulharsku, Chorvatsku, Rumunsku a ve Slovinsku.

V loňském roce sice skupina dokázala udržet pozici lídra na všech trzích včetně Slovenska či Chorvatska, na tom českém jí ale pomalu začíná docházet dech. Komerční stanici Nova na paty šlape konkureční Prima. „V tuto chvíli je řada zadavatelů vnímá televizi Prima jako lídra v inovacích a jako televizi, která je výrazně vstřícnější k zadavatelům než TV Nova,“ vysvětlil odborník na média Daniel Köppl.

Podle analytiků by ještě hlouběji skupinu mohly stáhnout její vysoké dluhy. Pomoci by jí naopak mohl její celkový odprodej skupině Time Warner, o kterém se už dlouho spekuluje.