O II. a III. pilíř systému penzí je zájem, zapojí se asi všechny fondy

Praha  - Do druhého i třetího pilíře se plánuje zapojit všech devět tuzemských penzijních fondů. Znamená to, že u všech dojde k založení penzijní společnosti a transformování stávajících fondů. Na předložení žádosti o povolení k činnosti a k provozování penzijního připojištění prostřednictvím transformovaného fondu mají fondy čas do 28. února.

Komerční banka už má podáno, ostatní fondy jsou jí v patách

„Již jsme požádali Českou národní banku (ČNB) o udělení licence pro působení KB Penzijní společnosti v obou pilířích důchodového systému a rovněž jsme podali i žádost o povolení k provozování penzijního připojištění prostřednictvím transformovaného fondu,“ uvedla mluvčí KB penzijní společnosti Monika Klucová.

  • ING Penzijní fond: „V tuto chvíli intenzivně pracujeme na dokončení žádosti pro ČNB o založení penzijní společnosti, která nám umožní nabízet fondy II. a III. pilíře včetně transformovaného fondu, jehož prostřednictvím budeme dále provozovat penzijní připojištění,“ říká šéf ING Penzijního fondu Jiří Rusnok.
  • Allianz: „Kroky k vydání povolení už činíme,“ uvádí mluvčí Allianz penzijního fondu Václav Bálek.
  • Mluvčí penzijního fondu ČSOB Stabilita Pavla Hávová upozornila, že ještě nepadlo definitivní rozhodnutí ohledně vstupu fondu do druhého pilíře. „Nicméně, pokud budeme mít dostatečnou míru jistoty, že podmínky reformy, tak jak jsou nyní schváleny, zejména datum spuštění, zůstanou zachovány, pak náš zájem o účast ve druhém pilíři trvá, jak jsme již v minulosti deklarovali,“ uvedla.

Žádosti musí být předloženy ČNB

Penzijní fondy musí předložit žádosti o povolení k činnosti penzijní společnosti a žádosti o povolení k provozování penzijního připojištění prostřednictvím transformovaného fondu České národní bance.

Společnosti budou spravovat prostředky klientů v rámci tzv. druhého pilíře důchodové reformy. Transformované fondy budou součástí doplňkového penzijního spoření, které vznikne ze současných penzijních fondů.