Apple prý může tablety iPad v Šanghaji prodávat dál

Šanghaj - Šanghajský soud zamítl požadavek čínské společnosti Proview Technology (Shenzhen), která chtěla americké firmě Apple zakázat prodej tabletů iPad v Šanghaji a okolí. O soudním rozhodnutí informují zdroje agentury Reuters. Proview si nárokuje používání názvu iPad, který si prý v Číně zaregistrovala už před lety.

Ve prospěch firmy Apple rozhodl Lidový soud ve zvláštním hospodářském pásmu Pchu-tung nedaleko Šanghaje po středečním jednání, kdy si vyslechl argumenty obou stran. Po potvrzení rozhodnutí agenturou Reuters přinesl stejnou zprávu na svém webu i místní list Xinmin Evening News.

Ovšem agentura AP, která se odvolává na právníky čínské firmy, uvedla, že soud řízení zastavil. Podle právního zástupce Proview Technology Maa Tung-siaoa se má teď sporem o právo používat název iPad zabývat soud vyšší instance. Rozhodnutí šanghajského soudu potvrdil i zástupce společnosti Apple. Soud provincie Kuang-tung se má 29. února zabývat odvoláním, které proti rozhodnutí soudu nižší instance podal Apple. Nižší soud totiž dal za pravdu právě čínskému podniku.

Právníci Shenzhen Proview Technology
Zdroj: ČTK/AP/Eugene Hoshiko

Cílem sporu je najít odpověď na otázku, zda společnost Proview v roce 2009 Applu prodala práva užívat název iPad v pevninské Číně, anebo ne. Číňané tvrdí, že právo k názvu nadále mají, naopak Apple tvrdí, že za práva řádně zaplatil.

Firma Apple v roce 2009 koupila od Proview Taipei, která je dceřinou firmou Shenzen Proview Technology, obchodní značku iPad za 35 tisíc liber (přes milion korun). Na počátku roku 2000 si tchajwanská firma registrovala název IPAD v několika zemích. Čínská firma však tvrdí, že je to ona, kdo stále vlastní práva na název iPad v Číně.

„Říše středu“ je pro společnost Apple důležitá nejen z hlediska velikosti spotřebitelského trhu, ale i proto, že je to hlavní výrobní základna pro iPad i další výrobky firmy. Spor s firmou Proview zašel už tak daleko, že úřady nechaly tablety iPad v některých čínských městech zabavit. Někteří prodejci přestali tablety prodávat na pokyn soudu.