Němci sníží dotace na fotovoltaiku až o 30 procent

Berlín/Praha - Německo plánuje omezit státní dotace elektřiny ze solárních zdrojů až o 30 procent. Nařízení má platit od 9. března. Dnešní dohoda tak uzavřela několikaměsíční jednání mezi ministrem hospodářství Phillipem Rosslerem a ministrem životního prostředí Norbertem Röttgenem. Záměr musí ještě schválit vláda a poslanci. Německo tak k dalšímu omezení podpory fotovoltaiky sáhlo rychleji, než odborníci očekávali. Původní odhady hovořily nejdříve o dubnu.

Nejvíce se chystané omezení dotkne velkých solárních parků, které se budou muset vyrovnat s téměř třicetiprocentním snížením podpory. Za jednu kilowatthodinu (kWh) proudu budou napříště dostávat jen 13,5 eurocentu (3,39 Kč). Fotovoltaickým instalacím na střechách subvence klesnou o 20 procent na maximálně 19,5 eurocentu (4,89 Kč) za kWh. Od května se pak každý další měsíc v obou kategoriích sníží o 0,15 eurocentu za kWh.  

Němečtí producenti solárního proudu plánované omezení označili za příliš drastické a chtějí proti němu protestovat. „Krácení v oznámené výši se už nedá zvládnout. To ohrožuje desetitisíce pracovních míst,“ prohlásil šéf svazu solárního hospodářství Carsten Körnig. Výroba solární elektřiny, která pokrývá zhruba tři procenta spotřeby země, je ale bez státních dotací nerentabilní. Ty se však promítají do zvýšené ceny pro koncové zákazníky, kteří podle odhadů zaplatí ročně navíc mezi šesti až sedmi miliardami eur (150 až 175 miliard Kč). Berlínská vláda proto pravidelně státní dotace pro proud z fotovoltaických zdrojů omezuje. 

V Česku se výkupní ceny elektřiny ze slunce liší nejen podle velikosti zdroje, ale také v závislosti na uvedení solární elektrárny do provozu. Nejvíc peněz letos inkasují majitelé zdrojů zprovozněných v letech 2006 a 2007. Za jednu kWh dostávají 14,96 koruny. U větších zdrojů uvedených do provozu loni už ale činí výkupní ceny po státních zásazích 5,61 Kč/KWh, majitelé menších elektráren dostávají za stejné množství proudu 7,65 Kč.

Plán Německa na omezení podpory slunečních zdrojů se podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Česka přímo nedotkne. „Případné snížení výkupních cen se nepromítá do ceny elektřiny, která je obchodována na burze, ale do regulované složky ceny, kterou vždy hradí zákazník ve státu, kde je podpora realizována,“ řekl Tomáš Paták z tiskového oddělení MPO. Nepřímo ale podle něj může opatření dopadnout na české firmy podnikající v Německu.