Pohonné hmoty jsou v USA předvolebním tématem

Washington – Vysoké ceny benzinu netrápí jen české řidiče. Ve Spojených státech jsou ceny pohonných hmot podstatně nižší než v Evropě. Skoro 4 dolary za galon, tedy v přepočtu asi 18 korun za litr, ale stačí k tomu, aby téma vstoupilo do předvolební kampaně.

Větší, a tedy žíznivější auta, větší závislost na nich a tradičně nižší ceny paliv. Jen pár důvodů, proč Američané u čerpacích stanic skřípou zuby. Vysoké ceny paliv se týkají všech a tématu se proto chopili i politici.

Republikáni vyčítají prezidentu Obamovi, že za drahý benzin můžou údajné překážky v domácí těžbě ropy, hlavně u pobřeží. Podle Obamy se přitom těží nejvíc ropy za posledních osm let.

Barack Obama, prezident USA:

„Slibovat před volbami nízké ceny benzinu je ta nejjednodušší věc na světě. Je mnohem těžší se vážně a setrvale věnovat zvládnutí problému, který možná nebude vyřešen během jednoho volebního období či dokonce jednoho desetiletí. Ale právě to teď potřebujeme, to si tato chvíle vyžaduje.“

Podle Obamy by Američané měli spíše investovat do obnovitelných a šetrnějších energií a využít všechny zdroje, jež mají USA k dispozici. Navíc za vysokými cenami ropy stojí rostoucí poptávka Číny a Indie.

Obama o cenách benzinu v USA (zdroj: ČT24)