Eurozóna si musí pomoc zasloužit, soudí USA i Čína

Mexico City – Státy eurozóny by měly udělat více pro to, aby si zasloužily mezinárodní pomoc. Takové je stanovisko Spojených států, Číny a Japonska, se kterým jejich představitelé přijíždí na setkání představitelů nejvyspělejších světových ekonomik v Mexico City. Téma evropské dluhové krize bude dominovat schůzce ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20 jen několik dní poté, co eurozóna schválila druhý záchranný balíček pro Řecko.

Představitelé nějvětších evropských ekonomik tlačí na zbylé členy G20, aby poskytli další prostředky do Mezinárodního měnového fondu a pomohli tak v boji s fiskální krizí v regionu. Americká administrativa je však toho názoru, že Evropa musí nejdříve stabilizovat situaci Itálie a Portugalska, jejichž dluhy se stávájí těžko udržitelnými. „USA chtějí vidět další kroky, které přijme Evropa k posílení svého firewallu,“ uvedl už v úterý tiskový mluvčí Bílého domu Jay Carney.

MMF zároveň varuje, že obavy z udržitelnosti zadlužení evropských států mohou stáhnout svět do další ekonomické recese. „Evropská krize a záruky za pomoc eurozóně budou hlavním politickým tématem jednání,“ myslí si výzkumný pracovník z Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomii ve Washingtonu Jacob Kirkegaard. „Evropa si musí uvědomit, že to ona musí udělat první krok,“ dodal.

Vzhledem k obavě ze snížení poptávky půlmiliardového trhu Evropské unie Japonsko a Čína signalizují, že jsou ochotny pomoci řešit dluhové problémy Evropy. Podmínkou je, že Evropa „musí vyvinout větší úsilí při vytváření efektivního firewallu“, jak uvedl japonský ministr financí Jun Azumi 20. února na jednání v Pekingu. Japonský deník Asahi přinesl bez uvedení zdroje ve čtvrtek informaci, že japonská vláda zvažuje přispět částkou 50 miliard dolarů na záchranný balíček MMF pro Evropu.