Zájem o soukromé a firemní školky roste

Praha - Veřejné školky loni nepřijaly kvůli nedostatku míst rekordní počet dětí. V průměru odmítly každé čtvrté. Navíc situace nebude podle odhadů lepší ani u letošních zápisů, které proběhnou už za dva týdny. I proto roste obliba soukromých a firemních školek. Ty pomůžou nejen rodičům, ale i samotným firmám.

„Zuzanka se tady má skvěle, je spokojená a šťastná a já mám dostatek prostoru i pro práci a pro dítě,“ říká Karolína Kříženecká, která měla možnost dát své dítě do školky ve firmě, kde pracuje. Spokojená je nejenom Zuzka s maminkou, ale i firma, která školku už rok provozuje. Zařízení má totiž i reklamní efekt. „Je to i marketingový tah, protože jsme firma, která sází na sociální odpovědnost. Školka se velmi osvědčila a uvažujeme o rozšíření do Brna a Ostravy,“ potvrzuje mluvčí společnosti Siemens Pavel Kaidl. 

Stejné zkušenosti mají i v první firemní školce v České republice. O zařízení ŽIRAiFKA byl takový mediální zájem, že si nechal její provozovatel zpracovat studii a zjistil, že školka firmě ušetřila dokonce miliony na reklamě. „Ukázalo se, že školka má i ten benefit, že výrazně zlepšila pověst banky v Česku a taky výrazně zlepšila povědomí o bance mezi našimi klienty,“ říká mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. 

Státní školky odmítají stále více dětí

Firemní školky jsou snem mnoha rodičů, i proto, že ty veřejné odmítají stále více dětí kvůli nedostatku míst. Loni nepřijaly více než čtvrtinu přihlášených. Nejhorší situace je ve Středočeském kraji a na jihu Moravy, kde školky loni nepřijaly každé třetí dítě. 

  • Nedostatek míst ve školkách zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3331/333100.jpg
  • Firemní školka ŽIRAiFKA zdroj: kindergarten.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3331/333081.jpg
  • Firemní školky vs. dětská skupina zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3331/333098.jpg
  • Dětské prolézačky na zahradě školky zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3317/331693.jpg

Také firemních školek je v Česku velmi málo. Funguje jich jen 11, z toho tři na českých univerzitách. Stát totiž firmy k jejich zřizování moc nemotivuje. „Pro velkou část firem je základním problémem daňová neodečitatelnost na firemní školku,“ vysvětluje provozovatel firemních školek KinderGarten Zdeněk Fiala. 

Situaci by mohla vyřešit novela školského zákona, která se chystá na září. Firmy ale odrazují taky přísné podmínky na zřízení školky. Ministerstvo práce proto chystá další alternativu: dětskou skupinu. Narozdíl od školek nemusí mít dětské skupiny třeba zahradu, neřídí se pevným vzdělávacím programem a nemusí dětem vařit. Zákon, který nastavuje podmínky pro dětskou skupinu, má platit od příštího roku. Většině rodičů, kteří nedostanou dítě do veřejné školky, tak zatím nezbývá, než vsadit na soukromou. Ta ale stojí ve velkých městech i 18 tisíc měsíčně. 

Soukromé školky v Česku volí i přes jejich vysokou cenu stále víc rodičů. A počet těchto zařízení se za poslední čtyři roky téměř zdvojnásobil. V roce 2008 u nás bylo 82 soukromých školek, v roce 2011 pak už 150. 

Reportáž Veroniky Jonášové (zdroj: ČT24)