Obecní firmy má kontrolovat vlastník a rozpočtová rada má být pod NKÚ

Praha - Hospodaření městských a státních firem by podle názoru ODS měli kontrolovat především kvalifikovanější členové jejich dozorčích rad, řekl předseda poslaneckého klubu této strany Zbyněk Stanjura. V OVM prohlásil, že s tímto návrhem chce strana přijít na další jednání koaličních expertů, kteří diskutují o případných změnách ve vládním návrhu novely zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu (NKÚ). „My považujeme za lepší, aby tu hlavní odpovědnost měl vlastník,“ zdůraznil Stanjura.

Už na podzim dvě ze tří vládních stran, tedy Věci veřejné a TOP 09, podaly k vládní předloze pozměňovací návrhy, které mají umožnit, aby NKÚ kontroloval veškeré veřejné instituce, tedy například i firmy s podíly státu, krajů a obcí. Jde mimo jiné o České dráhy a energetický gigant ČEZ. Návrhy podpořily i dva relevantní sněmovní výbory. 

Občanští demokraté s koaličními partnery nesouhlasí a o věci začali jednat straničtí experti, jejich úterní schůzka ale skončila bez dohody. Další je podle Stanjury naplánována na 6. března. Na ni chtějí zástupci ODS podle Stanjury přijít s návrhy, aby výběr členů dozorčích rad státních a obecních firem podléhal přesným pravidlům. Vybírat by je například měly nezávislé komise složené z odborníků na personalistiku, ekonomiku a právo, kteří prověří, že členové dozorčích rad se umí orientovat v účetních výkazech a v soutěžním právu ve smluvních vztazích. 

Národní rozpočtová rada by měla patřit pod NKÚ 

Stanjura rovněž uvedl, že budoucí Národní rozpočtová rada by podle představ ODS měla mít tři členy a organizačně a právně spadat pod NKÚ. Nicméně v OVM podotkl, že politické strany se zatím na konkrétní podobě instituce, která má hlídat například dopady zákonů na státní rozpočet, definitivně nedohodly. „Nám přišel z těch stávajících institucí nejlepší NKÚ,“ řekl předseda poslaneckého klubu občanských demokratů. Je to podle něj lepší řešení než začleňovat úřad rady do struktury České národní banky nebo do rámce některého z ministerstev. Kontrolní úřad je podle něj prostředí, které „odpovídá kontrole a vývoji ekonomiky“.