Rok 2013 – Kalousek chce škrtat, škrtat a škrtat

Praha - Zvýšení DPH na potraviny, vyšší daně pro bohaté, zmrazení důchodů nebo úplné zrušení porodného - takové jsou plány ministra financí Miroslava Kalouska, které chystá na rok 2013. V rozpočtu jimi chce nahradit očekávaný dvaačtyřicetimiliardový výpadek příjmů. Jeho plán již zítra projednají ekonomičtí ministři. Pokud by ministr financí prosadil svůj plán v plném rozsahu, na zalepení díry v rozpočtu by se podílel úplně každý - starobní důchodci, mladé rodiny s dětmi, zaměstnanci, ale i nejbohatší lidé. Jím navrhovaná opatření nelze dělat bez legislativních změn, tedy bez úprav sociálních transferů i daňové legislativy.

Největší šanci projít mají Kalouskovy návrhy zvýšit lidem daň z příjmu z 15 na 16 procent, zvýšit daně lidem s příjmy nad 100 tisíc měsíčně, úplně zrušit porodné a zmrazit na jeden až tři roky starobní důchody. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stajnura nemá až zas tak zamítavé stanovisko: „Je to opravdu diskutabilní opatření, je to opatření mimořádně nepopulární, nicméně nemohu vyloučit, že bude potřeba.“ 

O dost méně šancí má naopak snaha zvýšit DPH na potraviny až na 20 procent, zavedení nové spotřební daně na víno nebo snížení výdajových paušálů pro živnostníky, a to až o polovinu. Zatímco další zvyšování DPH na potraviny zatím zásadně odmítají vládní Věci veřejné, zvýšení daní živnostníkům, kteří používají výdajové paušály, zase jednoznačně odmítají občanští demokraté. 

Kalousek připouští, že jediný jistý parametr jeho úsporného balíčku je celkový objem - tedy 42 miliard. Všechno ostatní se může během vyjednávání změnit. „Na co připraven nemohu být, by bylo na změkčení kroků… Míra těch opatření musí být taková, abychom dodrželi strategii snižování deficitu,“ komentoval svá opatření sám Kalousek. 

Opoziční sociální demokraté vládní škrty odmítají úplně. „Je to velmi cynický dárek za svou neschopnost, vybírat daně všem občanům, zejména těm, kteří mají velmi nízké příjmy,“ řekl ČT šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. 

Na další úspory se lidé musí připravit už v letošním roce. Je ale třeba říct, že tak tvrdé jako ty, které správce státní kasy připravuje na rok 2013, rozhodně nebudou. Letošní změny už v peněžence pocítil každý. Ta hlavní, tedy zvýšení sazby DPH na potraviny nebo léky z 10 na 14 procent, má nahradit výpadek příjmů důchodového systému po vzniku soukromých fondů. Průměrné rodině se tak od ledna zvýšily měsíční výdaje o 250 korun. Stát si tak ročně polepší o 21 miliard. 

Další letošní šetření se nedotkne přímo domácností, ale hlavně ministerstev a státních úřadů. Kvůli hrozícímu výpadku rozpočtových příjmů bude Kalouskovi chybět 24 miliard. Úspornou kůru si budou muset naordinovat i ministři. Týkat se to bude provozních výdajů, některé státní úřady dokonce sáhnou na platy svých zaměstnanců. 

Šetřit se ovšem má i v dalších letech, a to dokonce ještě masivněji. Konkrétní podobu má určit zítřejší porada ekonomických ministrů.