Konzumace prošlých potravin může nevratně poškodit játra

Praha – Konzumace některých druhů prošlých potravin, jež v posledních dnech objevila v tuzemských supermarketech Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), může v krajním případě nevratně poškodit játra. V ranním vysílání na ČT24 to uvedla ředitelka Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR Blanka Říhová s tím, že člověk přitom nemusí takovou zdravotní újmu vůbec zpozorovat.

„Jestliže projde doba spotřeby, mohou ve výrobku narůst bakterie a plísně. Oba tyto druhy mikroorganismů produkují celou řadu toxických látek, většinou nějaké druhy bílkovin,“ informovala mikrobioložka Říhová. Jejich působení v lidském organismu se může prvotně projevit postižením střevního traktu a následnými průjmy, především ale negativně působí na játra. „Toxiny játra pomalu a nenápadně poškozují a nemusíte vůbec zjistit, že máte problém s játry, pokud si nenecháte udělat jaterní testy. Toto poškození může být častokrát až nevratné.“

Zboží s nepravdivě uvedeným datem spotřeby odhalili v uplynulých deseti dnech pracovníci SZPI v sedmi českých supermarketech. Většinou šlo o uzenářské výrobky a sýry, konkrétně se jednalo mj. o jemné párky, jitrnice, trvanlivý salám, kuřecí šunkový salám a sýr primátor. Doba spotřeby byla prodloužena o jeden den.

Říhová v této souvislosti připustila, že v případě některých produktů není jednodenní vypršení doby spotřeby závažné, tolerovat machinaci s údaji ale razantně odmítla. „Mohou to být produkty, kde jeden den není tak závažný. Ale tolerovat jeden den, nebo deset dní? V každém případě je to podvod. I jeden den je špatně, protože trvanlivost je udána na určitou dobu a někdy i určitý počet hodin,“ upozornila Říhová.

Rozhovor s Blankou Říhovou (zdroj: ČT24)