Miliardář Buffett: Kdybych mohl, koupil bych v USA miliony domů

Omaha - Americký miliardář a filantrop Warren Buffett doporučuje američanům investovat vedle akcií především do rodinných domů v USA. Zakladatel a dlouholetý šéf investiční společnosti Berkshire Hathaway v obsáhlém rozhovoru ve finanční televizi CNBC řekl, že kdyby mohl, skoupil by v USA miliony rodinných domů. V rozhovoru také potvrdil, že jeho firma už vybrala člověka, který jej jednou ve vedení vystřídá.

Buffett se v rozhovoru věnoval široké škále témat, od vyhlídek americké ekonomiky přes daně, až po svého nástupce. Uvedl například, že firmy v USA neplatí daň kolem 35 procent, jak se často tvrdí. Označil to přímo za mýtus a naopak řekl, že je to ve skutečnosti mnohem méně. Daň, kterou americké firmy platí, podle Buffetta nijak nesnižuje jejich konkurenceschopnost ve srovnání se zahraničními podniky. 

Buffett považuje investici do rodinných domů v době, kdy jsou nízké ceny, za lepší investici než do akcií. Investorům doporučuje, aby si vzali hypotéku na 30 let a své dluhy refinancovali, pokud se ještě úroky sníží. Buffett ale úplně nezatracuje ani investice v Evropě, která se potýká s dopady dluhové krize v eurozóně. Naopak evropským firmám věří. Jeho společnost Berkshire Hathaway má v portfoliu hned osm akciových emisí evropských firem.  

Buffett uvedl, že před koncem loňského roku od každé emise nakoupil další akcie, ve všech případech to bylo kolem 175 milionů eur na emisi. Do čeho firma v Evropě investuje, ovšem říci nechtěl.