Češi dnes naposledy měnili své penzijní fondy

Praha - Tisíce Čechů dnes na poslední chvíli měnily své penzijní fondy. Další příležitost k tomu totiž dostanou až v příštím roce. Možnosti přejít ke konkurenci využil podle odhadů Asociace penzijních fondů zhruba každý stý klient penzijního připojištění. Penzijní fondy zaznamenaly během dneška zvýšený zájem o přestup účastníků penzijního připojištění, ovšem žádné komplikace nenastaly.

Vyšší výnosy byly hlavním lákadlem pro zhruba 40 tisíc klientů penzijních fondů, kteří se rozhodli spořit na důchod u jiné banky. 28. února, tedy dnes, měli k přechodu poslední příležitost. „Žádné zmatky či nejasnosti ohledně vypovídání smluv o penzijním připojištění jsme nezaznamenali, nárazově registrujeme zvýšený provoz,“ řekla mluvčí PF ČSOB Stabilita Pavla Hávová. „Neevidujeme žádné významnější komplikace, které by souvisely s vypovídáním smluv,“ souhlasil mluvčí PF Generali Jiří Cívka. Fondy se shodují na tom, že během posledních dvou dnů byl počet žadatelů o převod nejvyšší.

Opozdilí zájemci o změnu banky už mají smůlu. Nezbude jim než čekat na další šanci, která přijde začátkem příštího roku. Ta už ale bude bez možnosti vybrat po 15 letech polovinu naspořených peněz a hlavně bez garance zhodnocení úspor. „Všechny žádosti o převod do PF České spořitelny jsme již přijali a během odpoledne je kurýrem odešleme do příslušných penzijních fondů. Výjimkou je PF AXA se sídlem v Brně, kam již v poledne kurýr odjel. Protože se žádosti musí před odesláním do jiného fondu zaevidovat a zkontrolovat, přijímali jsme je přibližně do 14:00, abychom je do jiných penzijních fondů stihli doručit v jejich pracovní době,“ uvedla Klára Pačesová z oddělení komunikace ČS.

Petr Zámečník, šéfredaktor serveru Investujeme.cz

„V současné době se vyplatí změnit fond pouze tomu, kdo je nespokojený se svým penzijním fondem. Nemá smysl měnit fond jenom proto, že je poslední příležitost k tomu to tak učinit.“

Do současného systému lze vstoupit do konce listopadu

V Česku si v penzijních fondech šetří na stáří zhruba čtyři a půl milionu lidí. Noví zájemci o spoření za současných podmínek budou mít čas uzavřít smlouvy do listopadu. Poté již garance nedostanou. Kvůli důchodové reformě, která začne platit začátkem příštího roku, bude totiž současný systém penzijních fondů platit jen pro nynější účastníky. Stávající systém penzijního připojištění například klientům nabízí záruku, že na konci roku budou mít na účtu alespoň tolik, kolik naspořili.

„Nejdůležitějším je garantované kladné zhodnocení, ale rozhoduje i zachování invalidní a zejména výsluhové penze,“ poznamenal Jan Lener mluvčí společnosti Broker Consulting. Poslední smlouvy do nynější systému bude možno uzavřít 30. listopadu 2012. 

Poté budou noví klienti vstupovat již do takzvaného dobrovolného penzijního spoření, které bude jiné především v nutnosti výběru investiční strategie a neexistenci výsluhové penze. Nové fondy už nebudou vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech a nebudou ani muset ručit za případné prodělky snižující úspory klienta. Podle viceprezidenta Asociace penzijních fondů Mojmíra Boucníka je však možné, že společnosti budou minimálně nulový výnos garantovat i nadále. Je to otázka nabídky penzijních fondů. Je možné, že fondy mohou nabídnout i garance," poznamenal.

Riziko a vyšší výnos nebo konzervativní investice - každý si může vybrat

Již nyní je však zřejmé, že fondy naopak nabídnou i odvážnější investiční strategie s vidinou možného vyššího zhodnocení. „Tyto zajímavé investice budou zejména pro lidi, pro které se vyplatí dlouhodobě investovat a chtějí v dlouhodobém horizontu získat zajímavější výnos,“ potvrdil Boucník. Ovšem Češi jsou při nakládání se svými úsporami velmi opatrní a v investicích na důchod se budou držet spíše při zemi. Reagovat na to budou i fondy. „Předpokládám, že penzijní fondy nabídnou širokou škálu různých konzervativních produktů možností,“ doplnil.

Důchod
Zdroj: František Vlček/isifa/Lidové noviny

Penzijní reforma, která začne platit příští rok, přinese širší nabídku, vyšší výnosy, ale i vyšší riziko. Vedle nynější státní a soukromé části spoření (první a třetí pilíř) nově vznikne i druhý pilíř penzijního spoření. Ten budou spravovat soukromé penzijní společnosti a lidé si do něj budou moci na individuální účty převést 3 procenta ze sociálního pojištění namísto do prvního pilíře státního systému důchodů. Podmínkou je, že přidají další 2 procenta ze svého.

Podle propočtů penzijních společností bude druhý pilíř výhodný zejména pro mladé lidi s vyššími příjmy. „Kalkulace vychází zhruba pro klienty ve věku 25 - 30 let s příjmem od 20 tisíc korun měsíčně,“ konstatoval Mojmír Boucník. Fondy přitom očekávají, že se této formy spoření, která by pro klienty měla být doplňkem ke státnímu důchodu, zúčastní půl milionu až jeden milion občanů.

Do 28. února mají rovněž samotné penzijní fondy, kterých je na trhu nyní devět, poslední den na předložení žádosti o povolení k činnosti penzijní společnosti a žádosti o povolení k provozování penzijního připojištění prostřednictvím transformovaného fondu. Penzijní fondy minulý týden potvrdily, že mají v plánu žádosti skutečně podat. Penzijní společnosti budou spravovat prostředky klientů v rámci tzv. druhého pilíře důchodové reformy. Transformované fondy budou součástí doplňkového penzijního spoření, které vznikne ze současných penzijních fondů.