Kalousek: Vláda nerezignuje na svou fiskální strategii

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek si pochvaluje pondělní jednání ekonomických ministrů, kteří projednávali konsolidaci veřejných rozpočtů. Podle jeho slov došlo k jasnému posunu a především dohodě, že vláda nerezignuje na fiskální strategii, tedy snižování deficitů stejným tempem, jako na začátku svého programového prohlášení.

Ekonomičtí ministři se na pondělním jednání shodli na dvou základních opatřeních, které mají dostat deficit veřejných rozpočtů pod 3 procenta hrubého domácího produktu. Prvním z nich je další zvýšení daně z přidané hodnoty, druhým je pak omezení valorizace penzí, až jejich případné zmrazení. Podle Kalouska panuje shoda na tom, že aktivní opatření budou letos zhruba 24 miliard, výlučně na straně úspor, v roce 2013 42 miliard na příjmech i výdajích a v 2014 pak 85 miliard. To však vyžaduje změnu rozpočtové legislativy.

Výhrady k úsporným opatřením týkajících se valorizace důchodů má ministr práce a sociálních věcí Drábek. Ten uvedl, že místo zmrazení důchodů upřednostňuje úpravu jejich valorizace. Ta by nově měla být závislá nejen na vývoji inflace a růstu mezd, ale i na výběru sociálního pojištění. „Návrh směřuje k tomu, aby bylo zajištěno, že se deficit důchodového účtu nebude zvyšovat a valorizační schéma by více odpovídalo vývoji ekonomiky,“ upozornil Drábek. Další z variant je podle něj například navázat růst důchodů na celkový vývoj ekonomiky.

Miroslav Kalousek, ministr financí

„Valorizace důchodů pro rok 2013 podle stávajícího mechanismu znamená zhruba nárok dvanáct miliard, v roce 2014 pětadvacet miliard korun. Tohle tempo je neufinancovatelné za předpokladu, že se nezvyšuje ani výběr pojistného, ani výběr příjmů ze stagnující ekonomiky. Já si dokážu představit kompromis, že to nebude zmraženo, že se valorizovat bude třeba o dvě až tři miliardy, ale nemůžeme o dvanáct.“

Věčné téma jsou výdajové paušály pro živnostníky 

Ministr financí Kalousek si je vědom, že diskuse ohledně výdajových paušálů pro živnostníky trvá dlouho a také ví, že je citlivá. Zvýšení daní živnostníkům, kteří používají tyto výdajové paušály, jednoznačně odmítají občanští demokraté. Podle Kalouska ale nelze rezignovat na hledání řešení, které zajistí rovné daňové podmínky pro všechny.

Právě rovné daňové podmínky jsou pro Kalouska zásadní. Podle jeho slov je zcela neospravedlnitelné, že v případě, kdy stát v okamžiku zpomalení či zmražení valorizací důchodů na straně jedné a na straně druhé vysokopříjmové daňové poplatníky žádá o oběť, aby existovala významná skupina daňových poplatníků, kteří nebudou platit daně.

Události, komentáře s Miroslavem Kalouskem (zdroj: ČT24)