Nemovitosti nově povinně ponesou energetické štítky

Praha - Majitelé nemovitostí budou mít od příštího roku povinnost opatřit budovy zvláštním štítkem o energetické náročnosti, pokud je budou chtít prodat nebo pronajmout. Počítá s tím novela zákona o hospodaření energií, kterou dnes schválila vláda. Opatření vzniklo v souvislosti s evropskou směrnicí o energetické náročnosti budov.

Cílem tzv. „štítkování“ je podpořit informační nástroj pro kupující či nájemce, kteří podle něj zjistí provozní náklady na energie. „Lidé si při pořizování nemovitostí budou moct porovnat, jaká ze srovnávaných budov je energeticky úspornější,“ vysvětlila přínos štítků specialistka na právo nemovitostí Lenka Němcová. 

Současně by nové pravidlo mělo vést k nižší spotřebě energií a snížení výdajů domácností a dalších subjektů za energie. „Z našich zkušeností vyplývá, že získání štítků je spojeno se stavebními opatřeními ve snaze o energetické úspory,“ poznamenala Němcová. „Nová pravidla se však musí důsledně uplatňovat,“ dodala.

V současnosti podobné štítky informují o energetické náročnosti elektrických spotřebičů. Novostavby jsou tímto způsobem označovány od roku 2009. Štítky budou nemovitostem udělovat energetičtí specialisté, jejichž soupis by měl být veřejně přístupný. Cena za určení energetické náročnosti by se měla pohybovat většinou v řádu jednotek tisíc korun, bude se však lišit podle velikosti a stavu posuzovaných budov.

Dojde ke zdražení nemovitostí?

Podle odborníků může štítkování přinést problémy například majitelům, kteří nemají ke svým nemovitostem všechnu stavební dokumentaci. Upozorňují také, že majitelé nemovitostí náklady na energetické označení zřejmě promítnou do nájmů či prodejních cen.

Energeticky úsporný dům
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Peter Macdiarmid

Lenka Němcová, specialistka na právo nemovitostí Ambruz & Dark/Deloitte Legal 

"Novela zákona o hospodaření energií zřejmě ovlivní realitní trh… Prostředky vynaložené na vypracování průkazu se budou lišit s ohledem na aktuální stav budovy. U starých budov se dají předpokládat náklady vyšší."

Za novým pravidlem stojí směrnice EU o energetické náročnosti budov, která byla schválena v roce 2010. Podle ní by do 31. prosince 2018 členské státy EU měly zajistit, aby všechny nové budovy užívané a vlastněné orgány veřejné správy měly téměř nulovou spotřebu energie. Od konce roku 2020 se tomuto standardu budou muset podřídit všechny nové stavby. „V případě prodeje či pronájmu nemovitosti bude muset být vyhotoven štítek vždy, vybrané typy budov ho budou muset získat nejpozději do osmi let, bez ohledu na to, zda mají být pronajaty či prodány,“ konstatovala Němcová.

Pokud si majitelé budov do požadované doby energetický štítek nepořídí, hrozí jim za to pokuta ve výši až sto tisíc korun.