Nejabsurdnější poplatek je za předčasně splacený úvěr

Praha - Nejabsurdnější poplatek v českých bankách je ten za předčasné splacení úvěru. Myslí si to skoro každý druhý člověk, který hlasoval ve stejnojmenné anketě. V průměru platí Češi za služby své banky zhruba 120 korun měsíčně. O vítězi anticeny dnes informoval provozovatel serveru bankovnipoplatky.com Patrik Nacher, který anketu pořádá. Hlasovali v ní klienti bank v České republice a na Slovensku.

Bance rostou výnosy s tím, jak se prodlužuje splatnost úvěru. Předčasným splacením se tak může, třeba u hypotéky, připravit i o statisíce. Proto si finanční domy běžně účtují poplatky, které mají od splacení úvěru předem lidi odradit. Tento poplatek se už ale neplatí u spotřebitelských úvěrů. Byl zrušen zákonem. „U hypotečních úvěrů mi poplatek často absurdní přijde, když si vezmeme, že u některých hypoték může dosahovat až hodnot několika set tisíc,“ myslí si redaktor Aktuálně.cz Jiří Hovorka.

Patrik Nacher, provozovatel serveru bankovnipoplatky.com 

„Klienty evidentně irituje, že se stále mluví o hrozbě nesplácení úvěrů, ale když chce úvěr klient splatit dřív, 'dostane pořádně za uši'.“

„Do finálového kola poslalo své hlasy 25 801 respondentů, z toho 25 141 z České republiky. Výsledky hlasování byly přitom v obou zemích stejné,“ uvedl Nacher. Navíc vyhlášení vítězů má i další efekt, některé banky totiž nejneoblíbenější poplatky v minulosti zrušily. „Po každém ročníku jedna, dvě nebo tři banky kritizovaný poplatek zrušily nebo jej zařadily do svého balíčkového účtu, takže byl pak součástí jednotné ceny, byl zadarmo nebo jej významně snížily,“ dodal Nacher.

Poplatek za předčasně splacený úvěr vyhrál s velkou převahou, když pro něj hlasovalo téměř 40 procent lidí. Za ním se s 25 procenty umístily poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat, poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou s 16 procenty, poplatek za vložení dalších údajů do příkazu k úhradě, pro který hlasovalo 11 procent lidí, a poplatek za vedení účtu zemřelého klienta s osmi procenty.

Z ankety byly vyjmuty poplatky, které lidi odhlasovaly v minulých letech. Lidé ještě v prvním ročníku ankety zvolili zcela suverénně za vítěze poplatek za příchozí platbu. Ve druhém ročníku zvítězil poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky, ve třetím ročníku poplatek za vedení běžného účtu, ve čtvrtém ročníku to byl poplatek za nadměrný vklad a v pátém ročníku poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet. V minulém, šestém ročníku byl nejabsurdnějším bankovním poplatkem vyhlášen poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu.

Podle studie Evropské komise jsou v Česku nadprůměrně vysoké poplatky za platby na přepážce nebo vybírání z bankomatů. Přesto je Češi používají třikrát častěji než ostatní Evropané. Na české bankovní poplatky si má proto nově posvítit i speciální komise, kterou založila podnikatelská rada při Ministerstvu průmyslu a obchodu. První výsledky mezinárodního srovnání bude mít na začátku dubna.