Španělsko letos překročí dohodnutý rozpočtový deficit

Madrid – Španělský premiér Mariano Rajoy dnes oznámil, že španělský rozpočtový deficit v letošním roce dosáhne 5,8 procenta hrubého domácího produktu. Schodek státního rozpočtu tak výrazně překročí 4,4 procenta HDP. Přitom právě schodek 4,4 procenta HDP je úroveň, na které se Madrid dohodl s Evropskou unií. Zemi tak podle agentury AP budou hrozit ze strany EU sankce. A problémy s veřejnými financemi mají i další země eurozóny. Dluh Itálie se vyšplhal na nejvyšší úroveň za 15 let.

Ačkoliv hodlá Španělsko letos překročit dohodnutý schodek, premiér Rajoy potvrdil, že Španělsko i nadále hodlá v příštím roce snížit rozpočtový deficit na tři procenta HDP, což je limit stanovený rozpočtovými pravidly Evropské unie. Španělsko překročilo dohodnutý deficit také v loňském roce, kdy schodek namísto šesti procent HDP dosáhl 8,5 procenta HDP.   

Náměstkyně předsedy vlády Soraya Sáenzová dnes předpověděla, že španělská ekonomika v letošním roce v důsledku drastických úsporných opatření klesne o 1,7 procenta. Snížení deficitu na 5,8 procenta z loňských 8,5 procenta si podle agentury Reuters vyžádá úspory kolem 30 miliard eur (740 miliard Kč). To je o přibližně 14 miliard eur méně, než by bylo potřeba k poklesu schodku na dohodnutých 4,4 procenta. 

Mariano Rajoy, španělský ministerský předseda

„Podporuji úsporná opatření a hodlám snížit deficit z 8,5 procenta na 5,8 procenta. To představuje výrazné šetření.“

Španělsku hrozí sankce z Bruselu   

Mluvčí Evropské komise dnes varoval, že Madrid by se mohl znovu dostat pod tlak na finančních trzích, pokud nedokáže dostat rozpočtový deficit pod kontrolu. „V sázce je tu otázka důvěry.“ dodal. Upozornil, že komise od Madridu stále požaduje podrobnosti o tom, proč loňský deficit překročil dohodnutou úroveň.   

Představitelé 25 zemí Evropské unie dnes na summitu v Bruselu podepsali nový pakt rozpočtové kázně. Jako jediné dvě země EU se k němu odmítly připojit Česko a Británie. Smlouva má vést k tomu, že země zakotví do svého práva pravidlo vyrovnaných či přebytkových rozpočtů v dobrých časech. Povede i k důslednému trestání států porušujících rozpočtová kritéria. Na paktu se většina EU shodla v reakci na dluhovou krizi a snaze předcházet jejímu opakování v budoucnosti.

Italský veřejný dluh se vyšplhal na nejvyšší úroveň za 15 let   

Rozpočtový schodek loni klesl na 3,9 procenta hrubého domácího produktu z předloňských 4,6 procenta. Veřejný dluh stoupl na 120,1 procenta HDP z předchozích 118,7 procenta HDP. Dostal se tak nejvýše od roku 1996. Statistický úřad již minulý měsíc uvedl, že v samotném čtvrtém čtvrtletí italská ekonomika klesla o 0,7 procenta. Itálie se tak vrátila do hospodářské recese, která je obvykle definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.   

Italská centrální banka předpokládá, že v celém letošním roce ekonomika klesne o zhruba 1,5 procenta. To by mohlo zkomplikovat plány italské vlády, která letos hodlá snížit rozpočtových schodek na 1,6 procenta HDP a v příštím roce dosáhnout vyrovnaného rozpočtu. „Vyhlídky na vyrovnaný rozpočet v roce 2012 nejsou příliš spolehlivé,“ uvedla analytička Sara Signoriniová z milánského institutu Ref.