Čína se vložila do ropného sporu mezi Severním a Jižním Súdánem

Džuba – Vleklé společenské, institucionální i náboženské rozepře mezi Jižním Súdánem a severní částí bývalého jednotného státu se projevují i na trhu se surovinami. Osamostatněný Jižní Súdán totiž odmítá platit severu za převoz ropy přes jeho území. S vyřešením sporu se proto sever obrátil na hlavního investora obou zemí - Čínu. Súdán byl až do svého rozdělení v roce 2011 šestým největším dodavatelem ropy do východní Asie, které vlastní zásoby už nestačí.

Zatímco válka pro civilisty skončila, spor o ropu naopak eskaluje. Sever se v lednu pokusil zkonfiskovat ropu protékající jejím ropovodem a rozhořčená nová republika si to nenechala líbit. O několik dní později úplně zavřela kohoutky, kterými denně proudí na 350 tisíc barelů. Jako prostředník ve složitém vyjednávání teď nastupuje Čína. „Čína má v ropném průmyslu s Jižním Súdánem větší vazby než s námi. To je v pořádku. Ale chci ji znovu vybídnout k tomu, aby prozkoumala i zdroje na našem území. Když nám pomůže vyjednat s jihem dohodu o poplatcích za převoz, ochráníme její dělníky a investice,“ komentoval súdánský ministr zahraničí Ahmed Karti.

Severní Súdán má na svém území jen třetinu bývalých zásob, přesto se nechce smířit s rolí slabšího hráče. Tučné poplatky za využívání ropovodu mu mají vlastní ztráty částečně nahradit. K pomoci nyní byla přizvána Čína, která za diplomatickým jednáním hledá hlavně vlastní zájmy. Její naftařská firma CNPC si údajně za dodávku zbraní pro místní armádu zajistila severosúdánské obchodní embargo vůči Spojeným státům. „Čína doufá, že se Súdán s Jižním Súdánem ve vlastním zájmu dohodnou, aby byl zachován mírový stav a hlavně bezpečnost na obou stranách. Je potřeba, aby byli trpěliví a dospěli k vyřešení neshody co nejdřív,“ sdělil čínský ministr zahraničí Jang Ťie-čch'.

Súdánský ministr přijel do Pekingu proto, aby vyžehlil aféru s únosy čínských dělníků, ke kterým na súdánských hranicích opakovaně dochází. Minulý měsíc drželi rebelové na třicet čínských dělníků jako rukojmí pro vyjednávání s jihem. Nakonec je ale propustili.

Reportáž Radky Hlisnikovské (zdroj: ČT24)