Ministerstva se navzájem nutí do úspor, škrty ale nejspíš čekají všechna

Praha - Peníze z evropských fondů určené třeba na školení, poradce nebo modernizaci strojů by měly být urychleně přesměrovány do staveb silnic nebo na podporu průmyslu. Před časem to navrhl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). A jeho resort jde příkladem a už prý našel desítky milionů, které by mohl oželet. Ministrovi školství Josefu Dobešovi (VV) se ale do škrtání malých projektů zatím moc nechce.

Podle Kuby spolknou tzv. měkké projekty stamiliony bez toho, aby přinesly zásadní efekt. Ministr průmyslu proto radí, aby se peníze z nich přelily hlavně do staveb silnic a na podporu průmyslu. „Vrátily by se nám zpátky v platech zaměstnanců ve firmách, v odvodech, daních a tak dále. Myslím si že je toto nasměrování racionálnější,“ prohlásil Kuba.

Příkladem, kde se prý peníze neefektivně využívají, je třeba ministerstvo školství. To se ale malých projektů vzdát nechce. „Ty malé projekty jsou stejně potřebné pro regionální školství jako vybudovat dvě, tři elitní centra na světě,“ brání se Dobeš.

I když se někteří ministři vzdát peněz nechtějí, hledat se bude na všech ministerstvech. „Někdy v průběhu dubna na začátku května navrhneme vládě přesun z operačních programů, ze kterých by prostředky nemusely být vyčerpány,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV).

O všem ale nakonec bude muset rozhodnout Brusel. Bez jeho souhlasu se peníze přesouvat nesmí. Zatím jedinou výjimku dostalo Řecko balancující na pokraji krachu.

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)