Chorvatské břehy stále táhnou, loňská návštěvnost byla rekordní

Záhřeb - Chorvatsko přivítalo v roce 2011 rekordní počet turistů, zhruba 11 a půl milionu. Meziročně tak do tamních letovisek přijelo o víc než milion hostů víc. A podle chorvatského turistického sdružení o pět procent přibylo i návštěvníků z Česka, pro které je země dlouhodobě jednou z neoblíbenějších destinací. Na 60 procent návštěvníků k Jadranu jezdí pravidelně. Za rekordním výsledkem stojí zkvalitňování služeb, krátká vzdálenost a oproti ostatním destinacím stále levnější ceny. Údaje dnes zveřejnilo Chorvatské turistické sdružení.

Chorvati se snaží

Tamní pláže jsou Čechy velmi oblíbené a Chorvaté to vědí a dělají proto maximum, aby si turisty udrželi. Není se tak čemu divit, že zde dochází ke zkvalitňování služeb, výstavbě dálnic a dobré propagaci země v zahraničí. V tom všem se bude pokračovat i nadále.

Kolik Češi utrácí

Dle zástupce generálního ředitele Chorvatského turistického sdružení Mila Sršne už si turisté nevozí plné kufry jídla, nýbrž využívají hotelů a pensionů s dopředu zajištěnou stravou. Výjimkou není ani pronájem lodě. Ceny v Chorvatsku totiž razantně nestoupají, spíše se drží na stejné úrovni, což je pro turisty lákavé. Na své by si měl dle zástupce generálního ředitele přijít každý.

Letošní sezóna by se od té minulé lišit příliš neměla, dá se očekávat snad i lepší výsledek. Dobrým vztahům mezi zeměmi to prospívá.

Rozhovor s Milo Sršnem (zdroj: ČT24)