Kyberkriminalita - hlavní téma světového veletrhu IT

Hannover - Na tři dny se otevírají brány hannoverského výstaviště. Začíná největší světový veletrh výpočetní a telekomunikační techniky - veletrh CeBIT. Kromě novinek je hlavním tématem bezpečnost informačních technologií. Do německého Hannoveru se přijelo představit na 4 200 vystavovatelů ze 70 zemí včetně Česka.

"Co se na jaře objeví na CeBITu, to se objeví před Vánoci na běžném trhu. Novinky představované na veletrhu jsou ale v současnosti známé již o několik týdnů dříve z internetu, a tak se veletrhy mění spíše na konference. Tématem číslo jedna je internetová bezpečnost. Kyberkriminalita - krádeže dat, útoky hackerů a úniky citlivých údajů nejsou v poslední době ničím výjimečným. Denně se vynoří 185 tisíc nových virů.

Počítače proti virům chráníme, mobily zatím ne

„Našich vystavovatelů jsme se ptali, co je pro ně teď nejdůležitějším tématem a na čem pracují. Nejčastěji jsme slyšeli slova jako důvěra a bezpečnost,“ uvedl mluvčí veletrhu Hartwig Von Sass. „Lidé vědí, že musejí chránit své počítače, mít dobré heslo a podobně. Ale to, co jsme zvyklí dělat už dvacet let na počítači, se nepřenáší na mobily,“ řekl James Lyne, ředitel technologií firmy Sophos. Podle nové studie přitom oproti předchozímu roku přibylo škodlivých programů pro chytré telefony o 140 procent. Přesto každý pátý majitel smartphonu žádné zabezpečení nepoužívá. 

Zranitelné jsou i tiskárny a další přístroje

„Většina firem dělá hodně pro internetovou bezpečnost. Zapomínají však chránit před útoky třeba oddělení s tiskárnami. Přitom i ty mohou záviset na síti a mít vlastní IP adresu, tedy číslo, které jednoznačně identifikuje uživatele v počítačové síti. Pokud tak chce někdo přijít k firemním datům, může napadnout tiskový server,“ uvedl ředitel antivirové společnosti McAfee pro Evropu Hans-Peter Bauer. 

Jaké důsledky může mít nedostatečná ochrana před nepřátelskými útoky, ukazuje Bauer na příkladu dávkovače inzulinu. Ten je nastaven tak, aby vždy uvolnil přesnou dávku látky. I tento jednoduchý přístroj ale může být napaden a pro postižené to může mít fatální následky. Je proto nutné zvýšit povědomí o bezpečnosti. Bauer rovněž upozornil, že pro firmy se brzy může stát vážným problémem stále větší počet chytrých telefonů. Třeba iPhony firmy Apple používají velmi uzavřený systém. Operační systém Android je však otevřený všem, varuje Bauer.

Letošní veletrh je o důvěře

Na Veletrh IT a spotřební elektroniky CeBIT se letos vracejí firmy, které minulé roky chyběly. Prezentaci svých novinek chystá například Samsung, Sharp nebo Microsoft. Letošní ročník slavnostně zahájila německá kancléřka Angela Merkelová. „Na tomto veletrhu budu mluvit o důvěře. Děkuji vám všem za projevenou důvěru v německé produkty a vůbec v ekonomický vývoj. Doufám, že máte důvěru v rozvoj celé Evropské unie. Důvěru potřebujeme,“ řekla Merkelová.

CeBIT potrvá do 10. března. Novinky představí přes 4 200 vystavovatelů ze 70 zemí - včetně Česka. Minimálně v oblasti bezpečnosti totiž mají tuzemští vývojáři co nabídnout.