Bloomberg má denně aktualizovaný seznam 20 nejbohatších lidí světa

New York - Agentura Bloomberg má svůj vlastní seznam 20 nejbohatších lidí světa. Aktualizaci ovšem provádí každý den, aby zájemcům umožnila průběžně sledovat vývoj tvorby bohatství ve světě. Publikací vlastního seznamu se Bloomberg postavil do přímého konkurenčního boje s časopisem Forbes, který vydává podobných seznamů několik. Aktualizaci ale provádí jen jednou ročně.

Podle listu Financial Times se Bloomberg pomocí nového seznamu snaží zužitkovat svou rozsáhlou databázi informací k nabídce nových produktů a ke vstupu na nové trhy. Seznam nejbohatších lidí je na webu k dispozici zdarma. Podrobnosti ke skladbě majetku jsou ale přístupné už jen předplatitelům služby Bloomberg Professional.

Forbes každoročně publikuje seznam lidí, kteří disponují majetkem přesahujícím miliardu dolarů (18,9 miliardy korun). Na seznamu se objevují zpravidla všichni, u nichž je možné výši majetku zjistit ze spolehlivých zdrojů. V seznamu je i český podnikatel Petr Kellner, jehož majetek Forbes loni vyčíslil na 9,2 miliardy dolarů. To mu na seznamu zajistilo 97. místo. V žebříčku Forbesu jsou z Čechů ještě podnikatelé Andrej Babiš a Zdeněk Bakala.

Ke svému výpočtu používají Bloomberg i Forbes odlišnou metodiku, a proto jsou odlišné i výsledky. Například zakladatel nábytkářského řetězce Ikea Ingvar Kamprad je podle Bloombergu s majetkem 42,5 miliardy dolarů čtvrtým nejbohatším člověkem světa. V žebříčku časopisu Forbes je až 162. a hodnota jeho majetku dosahuje pouze šest miliard dolarů.

Žebříček nejbohatších lidí světa podle Bloombergu
Zdroj: ČT24

I tak se v osobě nejbohatšího člověka světa oba zdroje shodují, ale protože Bloomberg data na základě vývoje akcií aktualizuje každý den, liší se výše majetku. Mexičan Carlos Slim Helú, který je podle obou zdrojů nejbohatší, podle Bloombergu disponuje majetkem za 68,4 miliardy dolarů. Za poslední den přitom „zchudnul“ asi o 135 milionů dolarů, neboť klesla cena akcií firem, které má pod palcem.

Žebříček Forbesu už tuto středu

Časopis Forbes vyčíslil v loňském roce majetek mexického magnáta na 74 miliard dolarů, ale protože neprovádí žádnou průběžnou aktualizaci, částka zůstává stejná. Nový seznam přitom Forbes po roce vydá už tuto středu.