Cena kakaa stoupá, špatné počasí v Africe škodí kakaovníkům

Accra – Špatné počasí v západní Africe zřejmě způsobí slabou úrodu kakových bobů. Střídání vlhka a sucha bobulím kakaovníku rozhodně neprospívá. Tratí na tom především plantážníci v Ghaně. Ti v loňské sezoně vypěstovali milion tun kakaa. Cena kakaa na mezinárodních trzích neustále kolísá. Od začátku roku podražilo na newyorské burze o 11 procent.

V posledních měsících se časté srážky střídaly se suchem a teplotami přes 30 stupňů. Letošní rok tak nebude podle generálního ředitele společnosti Olam úspěšný a o loňských rekordech si může nechat jen zdát. „Letos odhadujeme, že produkce kakaa klesne všude. U nás předpokládáme až o 100 tisíc tun méně, číslo může být i vyšší. Může za to nepředvídatelné počasí. Trh s tím už počítá,“ podotkl generální ředitel společnosti Sunny George Verghese.

Studie Mezinárodního centra pro tropické zemědělství odhaduje, že teplota v budoucnu stoupne o víc než dva stupně Celsia. Citlivé kakaovníky tak kvůli nepříznivému počasí možná ze západní Afriky vymizí úplně. Odráží se to i v ceně kakaa. „Nižší úrodu jsme už loni zažili na Pobřeží slonoviny i v Nigérii. Poptávka naopak roste, a to i přes všechny krize, které jsou teď v Evropě i dalších klíčových trzích,“ dodal Verghese. Velký zájem je i o čaj. Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství se spotřeba černého čaje do deseti let zvýší natolik, že přesáhne samotnou produkci, což způsobí jeho podražení.

Špatné počasí snižuje úrodu kakaa v Ghaně (zdroj: ČT24)