S výměnou řeckých dluhopisů souhlasí víc než polovina věřitelů

Brusel - Souhlas s výměnou řeckých dluhopisů vyjádřili ke dnešnímu večeru investoři, kteří vlastní více než polovinu řeckého dluhu v soukromých rukou. Oznámil to Ústav pro mezinárodní finance (IIF), který zastupuje velké finanční společnosti, spolu s řeckým ministerstvem financí. Asi 24 hodin před uzávěrkou přihlášek k účasti na transakci se tak zvyšuje šance na výrazné snížení řeckého dluhu, které je podmínkou druhé finanční záchrany předlužené země před bankrotem. Atény potřebují souhlas od věřitelů s nejméně 66,7 procenta dluhu, aby mohly případně zbývající věřitele k výměně donutit. Ideální by bylo získat nejméně 90 procent, což by zajistilo hladký průběh transakce s minimálním rizikem úspěšnosti žalob.

IIF uvedl, že o účasti jej informovalo 32 členů s úhrnem pohledávek 84 miliard eur (2,1 bilionu Kč). Bezpečně se navíc počítá s účastí nejméně dvou nečlenských řeckých bank, které mají dluhopisy za dalších zhruba deset miliard eur. Celkově včetně pojišťoven a penzijních fondů agentura Reuters odhaduje dosavadní příhlášky k účasti na transakci na 120 miliard eur. Celková nominální hodnota dluhu určená pro výměnu činí 206 miliard eur.

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos uvedl, že vyměněny budou také dluhopisy v hodnotě 22 miliard eur vlastněné řeckými státními fondy a dalšími organizacemi ve správě centrální banky. Výměnu akceptuje i šest řeckých soukromých penzijních fondů, které mají dluhopisy za tři miliardy eur, čtyři další se 3,4 miliardy eur ale pod tlakem odborů účast zatím odmítají.

Malé hedgeové fondy dobrovolný odpis odmítají

Podle IIF dosavadní výsledky zvyšují šanci, že výměna se uskuteční. Ministerstvo financí dodalo, že podle nynějších údajů věří, že dohodu přijmou držitelé nejméně 75 procent dluhu. Řada malých hedgeových fondů, jejichž podíl na soukromém dluhu je kolem deseti procent, ale dobrovolný odpis svých pohledávek odmítá a hrozí vládě žalobami v naději na vysouzení celé částky. Atény pohrozily, že když se přihlásí dostatečný počet investorů, pak zbylí nedostanou nic.

Výměna státních dluhopisů je důležitou součástí druhého záchranného úvěru pro Řecko. V rámci dohody soukromí držitelé vymění své znehodnocené státní dluhopisy za nové s nižší nominální hodnotou, delší dobou splatnosti a nižšími úrokovými sazbami. Na nominální hodnotě nových řeckých dluhopisů soukromí investoři ztratí 53,5 procenta a jejich celková ztráta má být až 74 procent. Po výměně dluhopisů by se státní dluh Řecka měl snížit ze současných 350 miliard eur o 107 miliard eur.

Komerční banka i ČSOB se k výměně připojí

Z českých bank už se rozhodla přistoupit na výměnu dluhopisů Komerční banka. „Představenstvo Komerční banky se rozhodlo přistoupit na návrh Řecké republiky a nabídnout dluhopisy držené Komerční bankou k výměně v souladu s podmínkami stanovenými v memorandu z 24. února tohoto roku. Představenstvo dospělo po vyhodnocení alternativ postupu k závěru, že přijetí nabídky je v nejlepším zájmu banky a jejích akcionářů. O tom, zda bude výměna skutečně realizována, bude Řecko informovat v následujících dnech, nejspíše 9. března,“ uvedla mluvčí Monika Klucová. Hodnota nově vyměněných dluhopisů podle ní přibližně odpovídá účetní hodnotě dosavadních bondů v knihách KB. 

Komerční bance v loňském roce klesl meziročně čistý zisk o 28,9 procenta na 9,5 miliardy korun. Propad byl způsoben jednorázovým znehodnocením řeckých dluhopisů v držení banky, což jí ubralo z čistého zisku 5,4 miliardy korun. Řecké dluhopisy loni banka přecenila na čtvrtinu jejich původní hodnoty na 2,07 miliardy korun.   

Komerční banka souhlasí s výměnou dluhopisů (zdroj: ČT24)

K výměně přistoupí také ČSOB, uvedla to mluvčí banky Pavla Hávová s tím, že tento krok schválilo předsednictvo banky. „Dopad do zisku bude zanedbatelný, protože již ke konci roku jsme hodnotu řeckých dluhopisů snížili o 69 procent. Detaily zveřejníme v rámci výsledků za první čtvrtletí,“ dodala mluvčí. ČSOB ve druhém čtvrtletí loni odepsala řecké dluhopisy za 1,306 miliardy korun, ve třetím čtvrtletí za dalších 1,046 miliardy korun a ve čtvrtém čtvrtletí za 725 milionů korun. ČSOB drží řecké státní dluhopisy v nominální hodnotě 177 milionů eur (4,4 miliardy Kč).   

O výměně bude jednat i UniCredit Bank, která zatím výsledky za celý loňský rok nezveřejnila. Pode výsledků za tři čtvrtletí ovšem banka loni snížila hodnotu řeckých dluhopisů o téměř 2,1 miliardy korun. Nominálně tuzemská UniCredit Bank drží řecké dluhopisy za 120 milionů eur (2,97 miliardy korun). Celá skupina UniCredit v úterý podle agentury Bloomberg potvrdila svou účast na jednání o výměně řeckých dluhopisů.