Zlatá mince za téměř 150 milionů bude vystavena v Praze

Praha - Unikátní zlatá mince v hodnotě osmi milionů dolarů (zhruba 144,5 milionu korun) bude mít v Česku premiéru. Expozice nazvaná Nejdražší zlatá mince světa - legendární Double Eagle z roku 1933 a jeho historie tam bude přístupna jen 12. a 13. března, a to zdarma. Výstava proběhne v Nové budově Národního muzea v Praze.

Mince Double Eagle putuje do Evropy poprvé v historii. Výstava v Národním muzeu bude součástí turné, během něhož se představí i v Londýně, Dublinu, Bruselu, Varšavě, Oslu a Helsinkách. „Máme obrovskou radost, že ji přivážíme do Prahy. Díky spolupráci s Národním muzeem se na tuto ikonu americké historie bude moci přijít podívat mnoho lidí,“ komentoval výstavu ředitel Národní pokladnice Libor Veselý.

Kamila Biddleová z Národní pokladnice

„Zlatá dvacetidolarovka z roku 1933 je vůbec nejdražší zlatou mincí, která se kdy objevila na světových aukcích. K dnešnímu datu se ví o existenci pouze třinácti exemplářů.“

„Národní muzeum jako správce největší numismatické sbírky v České republice se rádo ujalo role hostitele této zcela výjimečné události a zapojilo se tak mezi další významná evropská muzea, která Double Eagle v rámci turné představí veřejnosti,“ dodal generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Double Eagle nechal prezident Spojených států amerických Theodore Roosevelt poprvé razit v roce 1907. Přál si mít takovou americkou minci, která by se vyrovnala kráse těch antických. Ale opravdový příběh Double Eagle z roku 1933 začíná v průběhu světové krize, těsně po inauguraci Franklina Roosevelta, který chtěl zachránit zemi před hrozící insolvencí. Vydal proto pokyn, který zakazoval shromažďování zlata a vyžadoval, aby si občané vyměnili zlaté mince za bankovky. Mince v hodnotě téměř 50 milionů dolarů, včetně mincí Double Eagle z roku 1933, byly roztaveny do zlatých prutů a uschovány ve Fort Knoxu. Přesto několik exemplářů uniklo.

Hon za zlatou mincí

Tajná služba pronásledovala jednu z mincí téměř 70 let. Exemplář procestoval tři kontinenty, stal se posedlostí pro milionáře, krále i kriminální vyšetřovatele. V roce 2002 se proslulý Double Eagle z roku 1933 dostal na aukci v Sotheby's a byl prodán za 7,6 milionů dolarů anonymnímu kupci. Dnes ho mohou zájemci vidět ve Federal Reserve Bank of New York. Další dva exempláře Double Eagle jsou v Národním muzeu americké historie.

V České republice přitom zastávka evropského turné Double Eagle potrvá pouhé dva dny. Výstava bude pro veřejnost otevřena v Nové budově Národního muzea v pondělí 12. března od 13:00 do 18:00 hodin a o den později od 10:00 do 20:00 hodin.