Nezaměstnanost v únoru stoupla na 9,2 procenta

Praha - Míra nezaměstnanosti v únoru stoupla na 9,2 procenta z lednových 9,1 procenta. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí se o práci ucházelo 541 685 lidí, což je meziměsíčně o 7 596 více. Zvýšil se i počet volných pracovních míst.

Úřady práce na konci února evidovaly 525 119 uchazečů o zaměstnání, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání. Šlo o 7 396 vyšší počet než na konci předchozího měsíce a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku byl jejich počet nižší o 22 138 osob. „Podniky nenabírají, jsou spíše připravené mírně propouštět, ale v souvislosti s reálným vývojem na trhu,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a obchodu Radek Špicar.

Únorový poměr lidí bez práce je podle analytika společnosti Citfin Tomáše Volfa mnohem lepší než v minulém měsíci: „Vyšší nárůst nezaměstnanosti nepřišel také díky tomu, že vymizel negativní vliv ukončování pracovních poměrů koncem roku, který se projevil v lednové nezaměstnanosti. Můžeme tedy mluvit o 'zrychlené nezaměstnanosti' v minulém měsíci.“ 

Analytici: Nezaměstnanost v únoru stoupla i kvůli tuhým mrazům 

Podle analytiků byly důvodem únorového nárůstu nezaměstnanosti vedle oslabující ekonomiky také extrémní mrazy, které zastavily sezonní práce. Hlavním problémem na trhu práce je podle nich to, že firmy nabírají zaměstnance jen sporadicky. Nezaměstnanost v jarních a letních měsících klesne, ale koncem roku se vrátí na nynější úroveň, odhadli.

Už tradičně je nezaměstnanost v zimních měsících zvýšená kvůli útlumu sezonních prací. Letošní únor byl navíc teplotně výrazně podprůměrný, což naznačuje výraznější omezení hlavně ve stavebnictví. „Vedle toho však sledujeme i postupný nárůst sezonně očištěné nezaměstnanosti, který ukazuje, že trh práce reaguje na slabý výkon ekonomiky,“ prohlásil analytik Patria Finance Tomáš Vlk. 

Nezaměstnanost v ČR za únor 2012
Zdroj: ČT24

Celkem 65 okresů zaznamenalo meziměsíční nárůst nezaměstnanosti. Největší nárůst byl v okresech Ústí nad Labem, a to 4,5 procenta. Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla zaznamenána v okrese Jeseník, kde dosáhla 17,9 procenta. Naopak nejnižší byla v okrese Praha-východ, a to 3,5 procenta.

Nezaměstnanost se zvýšila i v Praze, kde je dlouhodobě nejnižší. Bez práce je tu zhruba 34 tisíc lidí, což je nejvyšší číslo od roku 2004. „V měsících lednu a únoru je vždy nárůst nezaměstnaných, který pak klesá. Má to samozřejmě spojitost s pracovními smlouvami na dobu určitou, s pozdržením stavebních prací,“ říká mluvčí úřadů práce Jiří Reichl.

Úřady práce evidovaly ke konci února 36 671 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 2 200 vyšší než v předchozím měsíci a o 4 507 vyšší než loni v únoru. V průběhu února bylo nově nahlášeno nebo uvolněno 13 405 pracovních míst a 11 205 volných pracovních míst bylo nově obsazeno nebo zrušeno. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 14,8 uchazeče, z toho nejvíce v okrese Třebíč, a to 70,4. Podle nového zákona o zaměstnanosti ale nemají podniky od ledna povinnost volná místa hlásit.