ECB prozatím vyschla, další levné půjčky nechystá

Brusel - Chrlič levných peněz v podobě Evropské centrální banky se patrně odmlčí. Žádné další levné půjčky bankám ani snižování základní úrokové sazby teď ECB neplánuje. Evropským trhům prý pomohla dost a se svými výsledky je spokojená. Dnes to oznámil její šéf Mario Draghi.

Od konce prosince Evropská centrální banka na finanční trhy nalila bilion eur ve formě levných tříletých půjček a sazby opět srazila na historické jednoprocentní minimum. A to podle jejího šéfa stačí. Půlbilionová půjčka z minulého týdne navíc banky přiměla nakupovat dluhopisy ve velkém. A to pomohlo nejzadluženějším zemím eurozóny. Politici se teď mají postarat o zbytek.

„Tříleté půjčky od Evropské centrální banky ekonomice pomohly, nyní je míč na straně vlád a bank, aby pracovaly na reformách, a podpořily tak oživení,“ říká Mario Draghi, prezident ECB.

„Politici musí dohodnout s těmi problémovými zeměmi skutečně kredibilní plány, buďto na restrukturalizaci dluhu v případě Řecka a Portugalska, nebo na dostatečně kredibilní strukturální reformy v ekonomice a strukturální změny v hospodaření státu, to je případ Španělska nebo Itálie,“ říká Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny.

Podobná situace je i na druhé straně oceánu. Stamiliardy dolarů posílala do ekonomiky i americká centrální banka. Její šéf Ben Bernanke ale před týdnem trhy zklamal, když třetí kolo podpory pro tamní ožívající hospodářství neohlásil, stejně jako nyní Evropská centrální banka.

„Tím, že se půjčil všem bankám - dobrým, špatným, těm nejhorším -, úvěr za 1 procento, je de facto Evropská centrální banka něčím jako zastavárnou cenných papírů poslední instance,“ říká předseda Mezinárodní obchodní komory ČR Michal Mejstřík.