Únorová inflace zrychlila na 3,7 procenta

Praha - Během února zrychlila míra inflace v Česku meziročně na 3,7 procenta po lednových 3,5 procenta. Spotřebitelské ceny v porovnání s letošním prvním měsícem vzrostly o 0,2 procenta, za čímž stojí hlavně zdražení potravin a nápojů. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Analytici odhadovali stejný meziroční růst.

Přestože není únorový růst cen zdaleka srovnatelný s lednovým skokem o 1,8 procenta meziměsíčně, v meziročním srovnání přináší stále úroveň nad horním limitem inflačního cíle České národní banky, míní analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Základem tohoto nárůstu hladiny maloobchodních cen je podle něj sice zvýšení sazby DPH z deseti na 14 procent, ale obchodníci si do cen zboží přirazili v průměru mnohem více, než by odpovídalo zvýšení sazby DPH.

Plyn zdražil o 25,1 procenta

Za meziročním růstem spotřebitelských cen stály hlavně ceny za bydlení, potraviny a nealkoholické nápoje. V bydlení zdražil například zemní plyn o 25,1 procenta, elektřina o 4,2 procenta a teplo a teplá voda o 7,7 procenta. Čisté nájemné bylo vyšší o 5,2 procenta. Mezi potravinami podražil mimo jiné chleba o 16,6 procenta, běžné pečivo o 18,9 procenta, káva o 27,3 procenta a vejce dokonce o 39,2 procenta.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/SME/Peter Žákovič

Statistici zaznamenali zrychlení cenového růstu i v oddíle ostatní zboží a služby, kde cena za pobyt v domově důchodců stoupla o 5,5 procenta. Ve stravování a ubytování se růst cen týkal jídla v mateřských školách a školních jídelnách.

Levnější ale bylo oblečení

Na druhou stranu meziročně zlevnily oděvy, konkrétně o 4,4 procenta. O 4,7 procenta klesly i ceny přístrojů a spotřebičů pro domácnost, o 1,2 procenta ceny nábytku a bytového zařízení. Dál podle ČSÚ zlevňovala audiovizuální a fotografická zařízení a mobilní telefony. Z potravin bylo proti loňsku levnější ovoce o 2,9 procenta a zelenina o 11,2 procenta, z toho brambory o 40,1 procenta.

Meziroční míra inflace
Zdroj: ČT24

Růst spotřebitelských cen ovlivnilo v meziměsíčním srovnání hlavně zdražení zeleniny o 9,8 procenta, vajec o 10,4 procenta, rýže o 3,5 procenta nebo čaje o 3,3 procenta. Ceny za pobyt v domově důchodců byly proti lednu vyšší o 2,8 procenta a u tepla a teplé vody stouply o 0,8 procenta. Lidé více zaplatili i za dovolenou s komplexními službami a za stravování v mateřských školách a školních jídelnách.

Pátý měsíc za sebou navíc rostly ceny pohonných hmot, v únoru to bylo o 1,3 procenta. Průměrná cena motorové nafty (36,75 koruny za litr) a benzinu Natural 95 (36,20 Kč za litr) překročila svá historická maxima z minulého měsíce, uvedli statistici.