Španělská vesnice chce splatit dluhy pěstováním konopí

Rasquera (Španělsko) - Úřady na severovýchodě Katalánska plánují neobvyklým způsobem bojovat se svými dluhy, které si nadělaly v době krize. Část polností, které vlastní, pronajmou soukromé firmě, která na nich bude pěstovat konopí. Místní vesnice Rasquera tak vydělá přes padesát tisíc eur měsíčně, které hodlá posílat věřitelům. Patnáct hektarů by mohlo zaměstnat až 40 lidí a zbylých 900 uživit. Úřady věří, že za dva roky by mohla vesnice splatit dluh 1,3 milionu eur (32,2 milionu korun).

Za pronájem 15 hektarů půdy bude Barcelonská asociace pro osobní spotřebu konopí (ABCDA) od července městečku platit 54 170 eur za měsíc (více než milion korun). Obecní úřad přitom doufá, že na farmě najde práci 40 obyvatel Rasquery. Zatímco státní zastupitelství zkoumá, zda celý podnik neporušuje zákon, městečko drží místo, kde se má konopí pěstovat, v naprosté tajnosti. 

Pěstování marihuany ve Španělsku trestné není pod podmínkou, že veškerá produkce bude určena pro osobní potřebu, pěstování k dalšímu prodeji nebo prodej sám jsou ale nelegální. Už teď se celým projektem zabývá katalánská vláda, pokud ho odsouhlasí, bude podroben přísnému dohledu. Lidem z okolí se přitom nápad zamlouvá. 

Josep Francesc, obyvatel vesnice Rasquera

„Je to pro vládu jedinečná příležitost, jak zaplatit dluhy. Teď na tom zrovna pracují, zkoumají, jestli je to zákonné. Jestli řeknou, že ano, bude to skvělé!“

Podobné farmy už ve Španělsku jsou, produkt se pak dál prodává, buď právě pro osobní potřebu, nebo pro lékařské účely. Pronajímatel půdy ABCDA se na webu prezentuje jako nevládní organizace lidí užívajících konopí pro zábavu nebo k léčebným účelům. Mluvčí Marta Suárezová řekla, že cílem projektu není „vypěstovat co nejvíc, ale pěstovat kvalitně a v kontrolovaném prostředí a zásobovat tak uživatele… zodpovědným, přiměřeným a informovaným způsobem“. 

Konopí se musí zasadit ještě během března a bude to stát 36 tisíc eur. Pokud se projekt povede, přibude vesničanům konečně pracovní alternativa ke klasickému hospodaření v olivových hájích, na vinicích a citrusových plantážích.

Reportáž Františka Kramarze (zdroj: ČT24)