Faktury dodavatelům by se měly vyplácet do 30 dní

Praha - Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba chce od příštího roku uzákonit, aby stát i firmy platily svým dodavatelům faktury maximálně do třiceti dní. Hodlá tak zabránit tomu, aby se hlavně malí podnikatelé dostávali kvůli dlouhým platebním lhůtám do finančních problémů. Kubův návrh podporuje kromě koaličních stran i opozice.

Michalu Němečkovi, který prodává v Praze už sedm let stavebniny, se běžně stává, že mu firmy za cement nebo cihly zaplatí až za půl roku. Přesto, že podle smlouvy mají zaplatit do měsíce. „Dneska je to vlastně tak, že drtivá většina lidí platí po splatnosti a není výjimkou, že máme faktury po splatnosti třeba i sto osmdesát dní a někdy i celý rok,“ podotkl prodejce stavebnin Michal Němeček.

Němeček tvrdí, že na stavebnictví se krize odrazila obzvlášť silně

Platební morálka ve stavebnictví je přitom podle něj nejhorší od doby, kdy začal podnikat. Právě stavebnictví totiž postihla krize zvlášť silně. „Je to čím dál tím horší. Nejhorší je zatím asi poslední půlrok a vlastně od krize v roce 2008 se to neustále zhoršuje,“ řekl Němeček. Dlouhá splatnost faktur ale netrápí jen podnikatele v českém stavebnictví. S velkým zpožděním platí svým dodavatelům třeba i velké řetězce supermarketů.

Ministr průmyslu chystá novelu obchodního zákoníku, která by nařizovala, aby stát, stavební firmy, obchodní řetězce i další podnikatelé platili svým dodavatelům maximálně do 30 dní. „Protože právě v této době může být velmi důležité, aby se firmy nedostávaly do druhotné platební neschopnosti,“ vyjádřil se ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Se svým plánem má šanci uspět. Podporují ho jak koaliční strany, tak i opozice. „My bychom s takovým zákonem souhlasili, nicméně důležité na tom zákoně je, jakým způsobem bude vymáhán,“ dodal předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík. Podle Kuby budou hrozit za nedodržování zákona firmám pokuty. O jejich výši chce ještě jednat v koalici. Konečnou verzi svého návrhu chce na vládu předložit do konce března.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)