Česko i přes Klausovy výhrady dál počítá s eurem

Praha - Česká vláda nadále počítá s přistoupením k euru. Nebude jednat o výjimce z přistoupení k jednotné evropské měně, kterou prosazuje prezident Václav Klaus. V Otázkách Václava Moravce to dnes uvedl premiér Petr Nečas (ODS). Termín pro přijetí eura nemá Česko stanoven.

„Prezident se obrátil na vládu s výzvou, aby dojednala výjimku z přistoupení k euru před rokem, já tento názor nesdílím, v tomto s panem prezidentem nesouhlasím, nevidím jeden jediný důvod, proč by to Vláda ČR měla dělat,“ uvedl Nečas.

Podle Nečase přistoupení k euru schválili občané v referendu o vstupu do Evropské unie a je to závazek Česka. „Já nevidím jeden jediný důvod, proč vysílat naprosto zbytečný a falešný politický signál a především platit zbytečné politické náklady, protože případné vystoupení z eura musí schválit dalších 26 členských zemí. Poškodil by Česko a eurozónu,“ uvedl premiér. Dodal, že ČR je s eurozónou silně ekonomicky propojené a nevidí důvod, proč jí jakýmkoliv politickým krokem poškozovat.

V minulosti Nečas několikrát zopakoval, že Češi by měli přijetí společné evropské měny posoudit v novém referendu, protože současné euro je odlišné od toho původního, o kterém se hlasovalo v referendu před vstupem České republiky do EU. Poukazoval tehdy na změny v eurozóně, která nyní zavádí mechanismy pomoci svým zadluženým členským zemím.

Podmínky pro přijetí eura nyní Česko neplní. Vláda v polovině loňského prosince schválila materiál ministerstva financí a České národní banky, který doporučuje prozatím nestanovovat datum přijetí eura.