Jak získat peníze na dálnice? Ministerstvo chce vydat vlastní dluhopisy

Praha - Ministerstvo dopravy nalezlo další způsob, jak získat další peníze na výstavbu dálnic. Už příští rok by mohlo vydat vlastní dluhopisy až za 20 miliard korun. Ty bude nutně potřebovat. V roce 2014 bude mít totiž na nové dálnice jen 46 miliard, což je o polovinu méně, než v roce 2010.

Když nedá víc peněz na dálnice stát, chce si je rezort dopravy opatřit sám. Stačí jednoduše převést Ředitelství silnic a dálnic z příspěvkové organizace na akciovou společnost nebo státní podnik, který může vydat vlastní dluhopisy. „Ta forma státního podniku je možná už do roku 2013. Tím pádem i soukromé financování by již v roce 2013 bylo možné využít,“ poznamenal ministr dopravy Pavel Dobeš.

Dobeš počítá s tím, že by vydáním dluhopisů získal až 20 miliard korun. Za ty by mohl postavit 80 kilometrů nových dálnic - například celou D3 do Českých Budějovic. Celá věc má ale háček - pokud by vláda neschválila převod na státní podnik a z ŘSD by se stala akciová společnost, ztratil by na ni ministr dopravy Dobeš vliv. Řídilo by ji ministerstvo financí. Stejné je to například u Letiště Praha.

Jakub Haas, mluvčí ministerstva financí:

„Ministerstvo financí nemůže zakázat nebo nemá ani pravomoc povolovat vydávání dluhopisů. Obecně lzde říci, že pokud vydává státní podnik dluhopisy, vždycky ty podmínky jsou o trochu horší, než když je vydává samotný stát.“

Rozhodnout by se mělo do konce dubna. Nešlo by přitom o první případ. Vlastní dluhopisy už vydaly například České dráhy.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)