Čína dává do zbrojení miliardy, o pomoci chudým jen řeční

Peking – Jsem dynamická, rostoucí a plná nadějí, šíří o sobě Čína do světa. Jenže realita tak růžová není. Čína sice patří k nejrychleji rostoucím ekonomikám světa, většina Číňanů to ale na růstu životní úrovně nepozoruje. V zemi žije téměř 130 milionů lidí v drtivé chudobě, tedy s méně než jedním dolarem na den. Že je velká nerovnost mezi chudými a bohatými pro Čínu velkým problémem, teď přiznal i sám premiér Wen Ťia-Pao. Jenže jak se podaří chudobě čelit v době, kdy ekonomika zpomaluje, nikdo neví.

Prototypem chudého Číňana je Čang, který pracuje i bydlí na veřejných záchodcích v luxusní čtvrti Pekingu. Denně přitom míjí luxusní auta svých sousedů. „Bohatí se na nás samozřejmě dívají skrz prsty,“ tvrdí. Jeho soused designér Man ale vidí situaci zcela odlišně. „Není mi jich líto. To je prostě realita,“ říká. „Měli by se postarat sami o sebe. Žijeme přece ve férovém světě,“ dodává.

Čang ale spíš doufá, že mu z chudoby pomůže čínská vláda. „Vláda by pro nás měla něco udělat,“ věří. A vědoma si problému je i vláda. Právě napětí mezi stamiliony Čangů a Manů může rozkolísat křehkou rovnováhu čínské společnosti. „Máme velké problémy s rozdíly mezi chudými a bohatými,“ konstatoval čínský premiér na schůzi parlamentu. Žádnou konkrétní představu o řešení bolestivé situace chudých ale nenastínil.

Přestože se Čína chlubí rychlým ekonomickým růstem, třetina Číňanů stále žije na nižší úrovni než třeba obyvatelé Bolívie. Změnit jejich osud bude o to těžší, že čínská ekonomika zpomaluje. „Čeká nás bolestivé zotavení z krize,“ upozornil premiér. Ani Čína není imunní vůči otřesům vyspělých ekonomik. Na rozdíl od Evropy nebo USA se ale nemusí propadnout do krize, aby následovala katastrofa. Čínské továrny musí vyrábět a exportovat, aby země uživila svou armádu chudých.

A peníze chtějí čínští politici lít také jinam - do armády a do policie, a tak se na chudé často nedostává. Jen v příštím roce zvýší Peking své výdaje na armádu o 11,2 procenta, do zbrojení tak půjde víc než 100 miliard dolarů. A dalších 111 miliard půjde na policii. To jen podtrhuje to, že by Čína mohla čelit nepokojům uvnitř svých hranic.

Hledání Čínské budoucnosti (zdroj: ČT24)