Řecko bude muset ušetřit při druhém balíku 5,5 procenta HDP

Brusel - Řecko bude muset podle Evropské komise během příštích dvou let, tedy do konce trvání druhého záchranného úvěru, omezit státní výdaje o dalších 5,5 procenta HDP. Jinak nebude moci splnit dohodnuté cíle a dostávat pravidelně peníze. Zpráva komise, kterou získala agentura Reuters, doporučuje, aby první splátka z druhého úvěrového balíku do Atén dorazila co nejdříve. Představitelé eurozóny by měli nový záchranný plán ve výši 130 miliard eur podepsat během tohoto týdne.

Atény v pondělí avizovaly dokončení plánované výměny státních dluhopisů v rámci plánu seškrtání dluhu u soukromých věřitelů o více než polovinu, což bylo podmínkou získání nové pomoci. Další peníze z unie potřebuje Řecko nejpozději za týden, kdy má splatit dluhopisy v hodnotě 14,5 miliardy eur.

Podle Bruselu by řecká opatření z počátku tohoto roku, která ušetří nebo získají do rozpočtu 1,5 procenta HDP, měla zajistit splnění letošního cíle snížit primární rozpočtový deficit bez obsluhy dluhu na jedno procento HDP. „Nynější prognózy ale v letech 2013-14 odhalují velké fiskální mezery,“ upozornila Evropská komise.

Řecko musí nadále plnit rozpočtové cíle

Druhý balík má Řecko čerpat do konce roku 2014. Ovšem v případě, že věřitelé - tedy EU a Mezinárodní měnový fond - mají uvolňovat Aténám každé čtvrtletí slíbené peníze, musí vláda dosáhnout v roce 2013 primárního přebytku 1,3 procenta a v dalším roce 4,5 procenta HDP. Zpráva požaduje, aby vláda naplánovala nová úsporná opatření do června a přijala je v rozpočtech na příští dva roky.

Eura
Zdroj: ISIFA/ Rex Features

Komise upozorňuje, že vláda, která vzejde z nadcházejících voleb, by měla znovu prověřit výdajové programy a zaměřit se na úspory v sociálních transferech, v obraně a v ústřední a místní správě. Současná vláda už naplánovala systém snižování míst ve státní správě, snížení výdajů na zdravotnictví a omezení sociálních dávek. „Pokračování mezinárodní finanční pomoci v plné výši lze očekávat jen v případě zlepšeného uskutečňování plánovaných opatření,“ dodal Brusel.